Itä-Lappi pelasti Suomen Talvisodassa

Itä-Lapissa käydyt talvisodan taistelut ovat jääneet liian huonolle huomiolle Suomen sotahistoriassa, sanoo sotahistorioitsija, prikaatikenraali evp Pentti Airio. Airio sanoo, että Itä-Lapissa suomalaisten saavuttamilla torjuntavoitoilla estettiin neuvostojoukkojen pyrkimys päästä Tornioon ja Suomen katkaiseminen.

Itä-Lapin seutukunta
Itä-Lapin Talvisota -elokuvan työtiimi
Itä-Lapissa käydystä Talvisodasta kertova dokumenttielokuva on valmis. Työtiimi on suoritukseensa tyytyväinen: käsikirjoittaja-toimittaja Pekka Lintula (vas.), hankevastaava Minna Hamara, kuvaaja-editoija Esko Puikko (2. oik.) sekä asiantuntija, prikaatikenraali evp Pentti Aarnio.YLE / Jorma Korhonen

Airio toimi asiantuntijana Itä-Lapin Talvisodasta valmistuneessa dokumenttielokuvassa.

EU-rahoitteisella elokuvalla halutaan paitsi luoda nykypolville selkeä käsitys Talvisodan kulusta Itä-Lapissa, niin myös korostaa alueella käytyjen taistelujen historiallista merkitystä. Elokuvassa kolmisenkymmentä itä-lappilaista miestä ja naista kertoo sotakokemuksistaan.

Itä-Lapin Talvisota -elokuva on syntynyt alueen kuntayhtymän ja mediakeskuksen yhteistyönä. Elokuvassa Talvisodan 105 päivää on puristettu runsaan tunnin pituiseksi kerronnaksi. Elokuvan hankevastaavana on Itä-Lapin kuntayhtymä. Filmin käsikirjoittamisesta ja toimittamisesta vastaa Pekka Lintula. Filmin on leikannut Itä-Lapin mediapajassa Esko Puikko.

Hankkeen vetäjän Minna Hamaran mukaan koko Talvisota tutuksi -projektin kustannusarvio on ollut 100 000 euroa. Yleishyödyllinen hanke sisältää elokuvan lisäksi myös muuta materiaalia ja toimintaa. Elokuvasta on otettu tuhat DVD-kopiota muun muassa levitettäväksi kirjastoihin ja kouluihin.

Pentti Airio esittää Itä-Lapin kuntayhtymälle, että myös Jatkosodan vaiheista Itä-Lapissa tehtäisiin samanlainen dokumenttielokuva.

Lähteet: YLE Lappi / Jorma Korhonen