1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ruusut

Lahjaruusu kestää oikealla hoidolla

Kesän juhlat saavat viimeisen silauksensa ruusuista. Mutta millä ne saisi kestämään kotimaljakoissa mahdollisimman pitkään? Floristimestarin neuvoilla ruusu voi kukoistaa kaksikin viikkoa.

Kuva: YLE / Päivi Solja

Ylioppilaille ja muille opintonsa päättäville on jaossa kukkia lähes 50 miljoonan euron arvosta. Valtaosa tästä summasta menee ruusujen piikkiin.

- Ruusu on ehdottomasti suosituin valmistuvalle vietävä kukka. Eniten ostetaan tummaa punaista, ehkä siksi, että se on poikien perinteinen väri, kertoo floristimestari Pirkko Aarnio-Mäkelä tamperelaisesta Ainanlinnan Kukka ja Hautauspalvelusta.

Monella on ikäviä kokemuksia ruusuista, jotka nuokkuvat kotimaljakossa jo yhden päivän jälkeen. Syykin löytyy - kotoa.

- Tämän päivän lakkiaisruusut ovat niin pitkiä, että harvasta kodista löytyy niille tarpeeksi syvää maljakkoa. Ruusu tarvitsee paljon lämmintä vettä, jotta se pysyy pystyssä. Kylmään veteen sitä ei kannata laittaa.

Ruusuja ei myöskään saa sijoittaa paketissa tai maljakossa suoraan auringonpaisteeseen.

Virkiste pitää hehkeänä

Kukkavirkisteen saa usein kaupasta mukaan pakettiin. Se estää lämpiminä päivinä bakteeritoiminnan maljakkovedessä ja edistää näin ruusun kestävyyttä.

Sen sijaan vanhaan konstiin sokeripaloista ja puolikkaista aspiriineistä ruusujen "elvyttäjinä" Pirkko Aarnio-Mäkelä ei tahdo uskoa.

Leikataanko ruusuun yhä uusi imupinta kotona? Ammattilaisen neuvo on selkeä: jos ruusu tulee paketissa ilman vesisuppiloa tai kosteutta, on imupinta syytä uusia.

- Leikatessa käytetään terävää veistä; sakset tukkivat ruusun imusuonet ja saavat kukan varmasti kaksinkerroin.

Ruusumaljakon vesi huononee lämpimänä päivänä nopeammin bakteeritoiminnan takia. Päivittäin vaihdettava lämmin vesi tekee siksi ruusuille hyvää.

- Viileään vieminen auttaa toki, mutta onhan siinä melkoinen vaiva, jos sen tekee joka päivä, floristimestari tuumii.

Lajikkeissa on eroja

Ruusujen kestävyyden salaisuus piilee lajikkeissa, ei hinnoissa. Jotkin lajikkeet säilyvät oikealla hoidolla maljakossa kaksikin viikkoa.

- Lakkiaisruusut ovat pääasiassa hollantilaisia. Emme voi olla varmoja täällä siitä, minä päivänä ne on leikattu. Ruusuilla on useampi päivä ikää jo silloin, kun ne ovat meillä täällä myynnissä.

Nuppuisempi ruusu kestää auennutta pitempään. Toisaalta Pirkko Aarnio-Mäkelä on huomannut, että moni haluaa juuri puoliavoimen, ostettaessa jo mahdollisimman komean ruusun.

Entä pitääkö ruusuja olla pariton määrä?

- Kaksi voi olla jollekin hyvin tärkeä luku, kun sen sijaan taas neljä ruusua muodostaa neliön, joka ei ole kukkasidonnassa kaunis muoto. Yli viidestä kukasta silmä ei edes erota, onko niitä parillinen vai pariton määrä.