Nopeus nousee Pohjanmaan radalla

Junakyyti nopeutuu Pohjanmaan radalla heinäkuun alusta lähtien. Junat kulkevat Lapuan ja Pännäisten välillä 200 kilometriä tunnissa nykyisen 140 kilometrin sijasta. Henkilöliikenteen matka-ajat lyhenevät nopeuden muutoksen takia ainakin jatkossa. Liikennevirasto varoittaa nopeista junista rata-alueella liikkuvia.

raiteet
Kuvassa Pendolino keväisessä maisemassa peltojen keskellä.
YLE / Anssi Leppänen

Nyt vielä Pohjanmaan radalla on useita ratatyöpätkiä, joiden kohdalla taas nopeutta on pakko laskea. Seinäjoki-Oulu-ratahankkeen aikana Seinäjoen seudulla on jo aiemmin otettu käyttöön muutaman kilometrin pätkä rataa, jossa junat voivat ajaa kahtasataa.

Liikennevirasto varoittaa rata-alueella liikkujia entistä nopeammista junista, koska äänettömästi liikkuvaa junaa on vaikea huomata.

Ennen nopeudennostoa rataosuudelta poistettiin tasoristeykset. Niiden tilalle rakennettiin korvaavia tieyhteyksiä sekä yli- ja alikulkusiltoja. Radan saa ylittää ainoastaan virallisesta radan ylityskohdasta, muistuttaa Liikennevirasto. Ratapiha-alueella, ratalinjalla tai rautatiesillalla ei saa oleskella.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa