Hyppää sisältöön

SDP ja vasemmistoliitto ulos hallitusneuvotteluista

Vasemmistoliitto ja SDP ovat jättäneet hallitusneuvottelut, kertoi hallituksenmuodostaja Jyrki Katainen (kok.) tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana. Katainen aikoo seuraavaksi olla yhteydessä keskustaan. Nyt neuvotteluissa pidetään kuitenkin ainakin neljän päivän tauko, valtioneuvoston viestinnästä kerrotaan.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kävelevät ulos Säätytalosta.
Hallitustunnustelija Jyrki Katainen (kok.) piti keskiviikkona 1.6. dramaattisen tiedotustilaisuuden: SDP ja vasemmistoliitto ovat jättäneet hallitusneuvottelut.

Kataisen mukaan kompastuskiveksi muodostui etenkin työllisyyden ja talouskasvun takaaminen samalla, kun julkinen talous pitää saada tasapainoon. Etenkin verotuksessa puolueet olivat aivan eri linjoilla.

Kataisen mukaan talouskasvuun ja työllisyyteen liittyvissä asioissa ei löydetty yhteistä näkemystä niin, "ettei oltaisi ylivelkaantumisen tiellä".

- Meillä oli tänään pöydällä esitys siitä, mitkä voisivat olla perusrakenteita julkisen talouden vakauttamiseksi, kuten mittaluokat sekä verojen ja menojen allokaatiot (kohdentamiset). Kävi kuitenkin ilmi, että emme pysty neuvottelemaan tästä asiasta siten, että kaikki puolueet pysyisivät mukana, Katainen kertasi tapahtumia, jotka johtivat SDP:n ja vasemmistoliiton marssiin ulos Säätytalolta.

Keskustalle ovi auki hallitusneuvotteluihin

Katainen aikoo olla yhteydessä keskustan johtoon jo tänään keskiviikkona. Katainen ei ole ollut tätä aikaisemmin lainkaan yhteydessä keskustan johtoon, eikä tiedä, mitkä puolueen hallitushalut ovat. Keskustan Mari Kiviniemi ilmoitti keskiviikkoiltana, ettei puolue aio vielä kommentoida asiaa.

- Jatkan hallitustunnusteluja ja käyn keskusteluja, haluaako ryhmään tulla vielä joku muu. En ole ollut vielä yhteydessä keskustaan, joten en tiedä, miten keskustajohto tähän vastaa, Katainen sanoi.

Katainen ei usko, että vasemmistoliitto tai SDP palaisivat enää takaisin neuvotteluihin, vaan Katainen aikoo jatkaa niitä nyt kokoomuksen, kristillisdemokraattien, RKP:n, vihreiden ja keskustan kanssa. Kataisen mukaan neuvottelut aloitetaan nyt "kutakuinkin alusta".

.
.