1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

RKP epäilee hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa

Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ulla-Maj Wideroos toivoo, että Jyrki Katainen jatkaa hallitustunnustelijana. Wideroosin mielestä hallitusneuvottelut olisi saatava nyt nopeasti päätökseen.

Vaalit 2011

Wideroos sanoo, että hallitusneuvottelijan vaihdoksesta on eduskunnassa keskusteltava, jos enemmistö eduskunnassa sitä haluaa. Wideroos kuitenkin sanoo, että tilanne on niin vakava, että hallitusneuvottelijasta ei nyt pitäisi käynnistää poliittista peliä.

Wideroosin mukaan neljän hallitusneuvotteluihin jääneen puolueen ja keskustan olisi otettava tilanne vakavasti ja pyrittävä saamaan hallitus aikaan.

Jos vetäjäksi valitaan esimerkiksi sosiaalidemokrattien puheenjohtaja Jutta Urpilainen, hänellä on Wideroosin mukaan edessään ennenkuulumattoman kova tehtävä.

Hallitusyhteistyö sosiaalidemokraattien kanssa ei Wideroosin mukaan olisi RKP:lle ongelma. Jos pyrittäisiin sosiaalidemokraattien alunperin kaavailemaan kahden suuren puolueen hallitukseen tulisi pikemminkin ongelmia SDP:n ja perussuomalaisten välille esimerkiksi Eurooppa-politiikassa.

RKP:lle kynnyskysymyksiksi nousisi hallituksen suhtautuminen positiiviseen syrjintään eikä puolue myöskään voisi olla hallituksessa, joka heikentäisi ruotsin kielen asemaa Suomessa, sanoo Wideroos.

Astrid Thors: Eduskuntakierros olisi eduksi

Eroavan hallituksen maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrin Thorsin (rkp.) mielestä hallitusneuvottelujen jatkajasta olisi hyvä keskustella eduskunnassa. Näin kaikki eduskuntapuolueet pääsisivät käsittelemään tilannetta.

Thors sanoo myös, että keskustan tulo mukaan hallitusneuvotteluihin olisi tässä tilanteessa normaalia ja toivottavaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi