Entinen pankkiiri nousi Latvian presidentiksi

Andris Berzins, 66, on valittu Latvian uudeksi presidentiksi. Berzins sai toisella äänestyskierroksella 53 ääntä ja voitti istuvan presidentin Valdis Zatlersin.

Andris Berzins (oik.) Latvian parlamentissa vähän ennen parlamentin äänestystä uudesta presidentistä 2. kesäkuuta. Kuva: LT

Valituksi tullakseen ehdokas tarvitsee vähintään 51 ääntä satapaikkaisessa parlamentissa. Ensimmäisessä äänestyksessä kumpikaan ehdokkaista ei saanut vaadittua tukea, mutta toinen kierros toi entiselle pankkiirille, Andris Berzinsille, voiton.

Zatlersin pääsy jatkokaudelle vaarantui, kun hän ilmoitti viime viikonloppuna kansanäänestyksen järjestämisestä parlamentin hajottamiseksi korruptiotutkinnan estämisen vuoksi. Parlamentti esti poliisiratsian vaikutusvaltaisen oppositiopoliitikon ja liikemiehen Ainars Slesersin kiinteistöihin. Kansanäänestys järjestetään 23. heinäkuuta.

Latviassa presidentin virka on pitkälti edustuksellinen, mutta hänellä on perustuslain mukaan oikeus julistaa kansanäänestys parlamentin hajottamisesta. Presidentti käytti tätä oikeutta nyt ensimmäisen kerran.