1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vaalit 2011

Sinnemäki: Tilanne poikkeuksellinen ja vaikea

Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki ei vielä suostu arvioimaan puoleensa lähtöä mahdolliseen kokoomus-keskusta-johtoiseen hallitukseen. Sinnemäki kuvailee hallitusneuvottelujen kariutumisen synnyttämää poliittista tilannetta poikkeukselliseksi ja vaikeaksi. Hänen mukaansa hallitustunnustelija Jyrki Kataista (kok.) ei ole kuitenkaan syytä vaihtaa.

Vaalit 2011
Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki.

- Tuskin kukaan muistaakaan sitä, että Suomessa olisi yritetty muodostaa hallitusta näin pitkään ja sitten neuvottelut kariutuvat. Tämä on tosi valitettava tilanne, Sinnemäki sanoi helatorstaina YLE Uutisten haastattelussa.

Sinnemäen mukaan nyt syntynyt tilanne vaatii hetken hengähdystauon.

- Vihreä neuvotteluryhmä on neuvotellut tosissaan ja kunnianhimoisesti 13 - 14 päivän ajan niistä tavoitteista, jotka meille ovat olleet tärkeitä. Nyt kun neuvottelut eilen kariutuivat, niin tänään ainakin vedämme henkeä.

Vihreät pitää maanantaina eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokouksen, jossa pohditaan poliittista tilannetta ja mahdollista lähtöä hallitusneuvotteluihin.

- Suomeen pitää saada sellainen hallitus, joka kaventaa tuloeroja, vähentää köyhyyttä ja torjuu kunnianhimoisesti ilmastonmuutosta. Me näimme, että tällä (vanhalla) pohjalla, jolla neuvoteltiin, niin olisi ollut mahdollista saada aikaiseksi juuri sellainen ohjelma. Sen takia me olemme hyvin pettyneitä siitä, että nämä neuvottelut kariutuivat. Onko sitten mahdollista tehdä yhteistyötä jossain muussa kokoonpanossa, niin se meidän täytyy erikseen yhdessä harkita, Sinnemäki puntaroi.

"Tarvitaan poikkeuksellisia tekoja ja joustamista"

Kun Sinnemäeltä kysyttiin, toivooko hän vielä SDP:n paluuta neuvottelupöytään, hän vastasi toivovansa kaikilta puolueilta kykyä harkita hankaliakin, "umpikujamaiselta" vaikuttavia tilanteita uudelleen.

- Varmasti tämä tilanne on hyvin vaikea SDP:n ja kokoomuksen välisen luottamuksen kannalta. Mutta niin kuin sanoin, poliittinen tilanne on myös poikkeuksellisen vaikea, ja sen takia luottamuksen rakentamiseksi voidaan tarvita poikkeuksellisiakin tekoja ja joustamista, Sinnemäki totesi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi