Chile tutkii murhattiinko Pablo Neruda

Chilen viranomaiset aloittavat murhatutkinnan runoilija Pablo Nerudan kuolemasta. Nobel-palkittu vasemmistolainen Neruda kuoli vuonna 1973 vain 12 päivää sen jälkeen, kun kenraali Augusto Pinochet oli kaapannut vallan.

kulttuuri
Mies meren rannalla.
1970-luvun alussa kuvatulla filmissä runoilija Pablo Neruda kävelee merenrantakotinsa lähistöllä.Reuters-TV

Nerudan on kerrottu kuolleen eturauhassyöpään, mutta viranomaiset aikovat nyt selvittää henkirikoksen mahdollisuuden. Tuomari määräsi tutkinnasta sen jälkeen, kun useat todistajat olivat väittäneet runoilijan joutuneen henkirikoksen uhriksi. Myös kommunistipuolue on vaatinut kuolinsyyn tutkimista.

Muun muassa Nerudan avustajana työskennellyt Manuel Araya on väittänyt, että runoilija myrkytettiin. Arayan mukaan Pinochet pelkäsi Nerudan pakenevan ulkomaille ja nostattavan vastarintaa vallankaappaajia vastaan.

Toukokuussa Chilen hallitus käynnisti tutkimuksen entisen presidentin Salvador Allenden kuolemasta. Viranomaiset selvittävät, tekikö Allende itsemurhan vai murhattiinko hänet vallankaappauksen yhteydessä. Chilen kommunistiseen puolueeseen kuulunut Neruda osallistui Allenden vaalikampanjaan.

Nerudan teoksia ovat muun muassa Andien mainingit ja Kapteenin laulut.

Lähteet: AFP, AP