1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mladic tänään oikeuden eteen

Entinen serbikenraali Ratko Mladic joutuu tänään perjantaina oikeuden eteen Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa. Hän saa syytteet Bosnian sodan yhteydessä tapahtuneesta kansanmurhasta, jota hänen sanotaan johtaneen.

Kansanmurhan lisäksi häntä syytetään myös 8 000 muslimimiehen ja -pojan joukkomurhasta Srebrenicassa heinäkuussa 1995. Yhteensä Mladic saa vastatakseen 11 syytettä Bosnian sodan ajalta vuosilta 1992-95.

Oikeudessa Maldicin henkilöllisyys varmennetaan ja häneltä kysytään, ymmärtääkö hän, mistä häntä syytetään.

Mladicin asianajajien mukaan Mladic on fyysisesti huonossa kunnossa. Hänen sanotaan saaneen aivoverenvuodon ja menettäneen sen seurauksena toisen kätensä toimintakyvyn. Mladicin sanotaan kuitenkin olevan kykenevä vastaamaan syytteisiin.

Hämmennystä herättää uutistoimisto AP:n saama tieto, että Mladic olisi kärsinyt vuonna 2009 imusolmukesyövästä, jota varten hän olisi saanut mm. sädehoitoa serbialaisessa sairaalassa. AP:n mukaan Mladicin asianajajilla on asiaa koskeva potilastodistus, jossa mainitaan myös hänen nimensä ja kenraalin arvonsa. Dokumentti antaa viitteitä siitä, että Serbian viranomaisilla oli tieto hänen olinpaikastaan.

Ratko Mladic pidätettiin viime torstaina Serbian koillisosasta 16 vuoden piileskelyn jälkeen. Häntä pidettiin Euroopan etsityimpänä sotarikollisena. Serbiassa hän on yhä monille kansallissankari ja hänen vapauttamistaan on vaadittu mielenosoituksissa.