1. yle.fi
  2. Uutiset

X Men: First Class palaa tapahtumien juurille

Ohjaus: Matthew Vaughn Alkuperämaa: Yhdysvallat 2011 Pääosissa: James McAvoy, January Jones, Michael Fassbender, Rose Byrne, Kevin Bacon K-13

Ylen aamu

X-Men -elokuvien sarjassa on nyt päästy siihen vaiheeseen, että on aika kertoa kuinka kaikki oikeastaan alkoi.

Siispä, ennen kuin rullatuolissa nykyisin istuvasta Charles Xavierista tuli Professori X ja hänen arkkivihollisensa Erik Lensher otti nimen Magneto, he olivat parhaat ystävykset. Yhdessä muiden mutanttien kanssa he taistelivat tuolloin maailmaa uhkaavaa suurta vaaraa vastaan. Taistelun tiimellyksessä tapahtui jotakin, joka sai ystävysten välit viilenemään ja teki heistä toistensa suurimpia vihollisia. Mikä oli tuo kohtalokas tapahtuma ja keitä olivat ensimmäiset X-ryhmäksi järjestäytyneet mutantit, nuo tärkeät asiat selviävät tässä X-mies -elokuvasarjan viidennessä osassa.

Jos ajalliseksi lähtöpisteeksi otetaan vuonna 2000 teattereihin ilmestynyt ensimmäinen X-Men -elokuva, niin tässä uutuudessa liikutaan ajassa nelisenkymmentä vuotta taaksepäin. Lyhyemmän matematiikan mukaan tämä tarkoitta kutakuinkin sitä, että tämän elokuvan tapahtumat sijoittuvat 1960-luvulle.

Vanhat tutut hahmot ovat tässä versiossa siis nuoria ja vetreitä mutantteja, joiden kyvyt ovat vasta nupullaan kuin strippaajana työskentelevän Angelin siivet. Kaikki alkaa kun nuori Mystique eräänä yönä murtautuu nälissään Xavierien sukukartanoon ja paljastaa siellä kykynsä. Alun jälkeen tapahtumat alkavat sitten vyöryä katsojan silmien eteen alati kiihtyvällä vauhdilla. Henkilöitä ja tapahtumia tässä tarinassa nimittäin riittää, aina hiukan liiaksikin asti. Riittänee kun todetaan yhden, yli-ihmiskompleksista kärsivän pahan mutantin haluavan aikaansaada sodan Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välille ja tämän kriisin kautta ottaa valta uudelle uljaalle mutanttien rodulle.

Elokuvan eeppinen hyvän ja pahan taistelu on sijoitettu Kuuban ohjuskriisiin. Tämä historiallinen leikki onkin, komeiden toimintakohtausten ohella tämän vauhdikkaan leffan parasta antia. X-Men: First Class on selvästi uuden sarjan sarjan sisällä aloittava elokuva ja tarve pohjustaa kaikkea tulevaa aiheuttaa tuon jo mainitun kiireen tunnun. Miinuksistaan huolimatta First Class on oiva lisä tähän 2000-luvun sarjakuvaelokuvien buumin aloittaneeseen, nähtävästi päättymättömään sarjaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi

Lue seuraavaksi