Kantasen kokoelmissa jalkapallomuseon siemen

Kuopiolainen Pekka Kantanen on innokas keräilijä. Hän on myös jalkapallon ystävä. Kiinnostuksen kohteet yhtyvät jalkapalloiluun liittyvien tavaroiden keräämisenä.

jalkapallo
Pekka Kantasen kokoelmaan kuuluu Elon marssilippu.
YLE / Anja Hiltunen

Täytettyään 50 vuotta tunnettu kuopiolainen kunnallispoliitikko ja pankkimies Kantanen totesi, ettei hänestä ravintoloitsijaa taida tulla, ja tölkkien keräily sai jäädä. Samalla hän luopui kokoelmasta. Tilalle tulivat jalkapalloon liittyvät esineet. Innokkaan jalkapallomiehen keräilykohteena ne ovat luonteva kohde, mutta keräilyllä on syvällisempikin tarkoitus.

- Haluan tallentaa kuopiolaista jalkapalloperinnettä ja –historiaa, nykyisin Yrittäjien eläkekassa Oman toimitusjohtajana toimiva Kantanen kertoo.

Kantanen toteaa, että Kuopiossa on kaksi henkilöä, joiden tavoitteena on perustaa Kuopioon jalkapallomuseo: hän itse ja vaimo, mutta eri syistä.

Suomen toistaiseksi ainoa jalkapallomuseo on Valkeakoskella. Kantasella on siihen verrattuna ainakin kolminkertainen määrä jalkapalloesineistöä ja -historiaa. Aika moni erikoismuseo on syntynyt harrastajan kokoelmista, esimerkiksi Kuopiossa sellainen on Automuseo.

Politiikkaakin ollut urheilussa

Otetaanpa muutama esimerkki Kantansen kokoelmista. Kuopiossa oli aikoinaan kolme joukkuetta yhtä aikaa vuoden ajan jalkapallon mestaruussarjassa, Elo, Koparit ja KuPS. Elo oli poliittinen, TUL:ään kuuluva seura. Poliittiset urheiluseurat osallistuivat vappumarsseille ja mukana oli marssilippu. Kantasen kokoelmiin kuuluu mahdollisesti vuodelta 1919 oleva komea Elon marssilippu.

Vanhoja mänttipalloja ei liene paljon jäljellä. Kantasella sellainen on. Pallo on arviolta 1940-luvulta, ja siinä on nahkanyörillä sidottu aukko eli mäntti. Kantanen kertoo, että puskupallo saattoi olla tuhoisa kulmakarvoille.

Nahkaiset pelikengät, joissa on nahkaiset kiinni naulatut nappulat, ovat samalta ajalta. Niitä piti kuulemma joskus naputella tiukemmalle kesken pelin.

Jalkapallon pelaajakortteja Kantasella myös on. Niitä tuli ensimmäisen kerran purkkapaketteihin 1965. Kuopiolaisista pelaajista niistä löytyy muun muassa Gunnar Boman, Matti Terästö, Markku Hyvärinen ja Ari Savolainen.

Kuopiolainen jalkapallohistoria ansaitsisi kyllä museonsa. Vaikka Kantasella on siihen hyvinkin jo perusta, ottaa hän vastaan lisää mitä tahansa jalkapalloon liittyviä esineitä.

- Moni esine on periaatteessa arvoton, mutta täysin korvaamaton. Hienoja kohteita, Pekka Kantanen toteaa.

Lähteet: YLE Savo / Anja Hiltunen