Hallitusneuvotteluissa palattiin alkupisteeseen

Hallitusneuvottelut ovat sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton keskiviikkoisen vetäytymisen vuoksi täysin alkutekijöissään. Edes neuvotteluja edelleen jatkavat neljä puoluetta eivät ole yksimielisiä siitä, jatkaako kokoomuksen Jyrki Katainen automaattisesti hallitustunnustelijana.

Vaalit 2011
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja vasemmiston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kävelevät ulos Säätytalosta.
SDP:n ja vasemmistoliiton puheenjohtajat Jutta Urpilainen ja Paavo Arhinmäki kertovat, miksi puolueet eivät jatka hallitusneuvotteluissa.

Hallitusneuvottelujen täydellinen umpisolmu sai puhemies Ben Zyskowiczin (kok.) tulkitsemaan eduskuntaryhmien heti vaalien jälkeen tekemää yhteistä sopimusta siitä, että Jyrki Katainen aloittaa hallitustunnustelut.

Zyskowicz totesi, että hän puhemiehenä katsoo, että sopimus on edelleen voimassa. Hänen mukaansa linjauksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että hän on myös kokoomuksen yksi neuvottelija.

- Jyrki Katainen on yhteisellä sopimuksella nimetty hallitustunnustelijaksi. Kun tunnusteluvaihe edelleen jatkuu, Kataisella on ryhmien yhteinen mandaatti toimia hallitustunnustelijana, Zyskowicz selvitti.

Zyskowicz silti myöntää, että eduskunnan enemmistön vaatimuksesta Kataisen tilanne voi muuttua.

Näillä näkymin mitään kiirettä ei ole. Neuvottelut Säätytalolla eivät jatku ainakaan neljään päivään.

Neljän kattaus ei riitä

Hallitusneuvotteluihin jäivät kokoomus, RKP, vihreät ja kristillisdemokraatit sen jälkeen, kun SDP ja vasemmistoliitto marssivat pöydästä. Katainen on kertonut kääntyvänsä nyt keskustan puoleen, ja keskusta kokoontuu tänään puimaan ratkaisuaan.

Vihreät olivat jo hallitusneuvotteluihin tullessaan epäluuloisia, eikä osallistuminen Kataisen kolmanteen hallitusneuvottelukattaukseen ole lainkaan varmaa.

Kristillisdemokraatit haluavat olla mukana, mutta puheenjohtaja Päivi Räsänen muistuttaa, etteivät ole sitotuneet Kimmo Sasin (kok.) toiseen talouspohjapaperiin - sitä ei neuvottelujen pienpuolueille koskaan edes esitelty.

RKP ei ole pettämässä kokoomusta uudessakaan tilanteessa:

- Nyt täytyy vaan raapia kasaan niitä voimia, jotka haluavat kantaa vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa, Stefan Wallin (r.) sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset