Venäjällä esitetään taas sensuurivaatimuksia

Venäjällä on jälleen alettu vaatia valtiollista sensuuria tiedotusvälineille. Venäjän tunnetuimpiin elokuvaohjaajiin kuuluvan Nikita Mihalkovin mukaan maahan vyöryy television, internetin ja elokuvien kautta vieraita arvoja, jotka vahingoittavat yhteiskuntaa. Kulttuurivaikuttajien sensuurialoite on mediassa tuomittu jyrkästi.

Ulkomaat
Nikita Mihalkov
Nikita MihalkovEPA/ VASSIL DONEV

Oscarillakin palkittu elokuvaohjaaja Nikita Mihalkov on Venäjällä arvostettu kulttuurivaikuttaja, jonka mielipiteitä yleensä kuunnellaan tarkasti. Nyt hän on vakaasti sitä mieltä, että media tuo maahan yhteiskunnalle vaarallisia, vieraita arvoja. Venäläinen elokuvakin apinoi amerikkalaisia ja tv:llä on tuhoisa vaikutus lapsiin.

Mihalkovin johtama kulttuurivaikuttajien ryhmä esittää Venäjälle valtiollista valvontaelintä, jonka tehtävänä olisi median ohjaaminen oikeanlaiseen moraaliin. Mukana ohjauksessa olisi vahvasti Venäjän ortodoksikirkko. Presidentille lähetetty aloite on medialle kauhistus.

- Se on poliittinen provokaatio juuri vaalien alla, sanoo Moskovan Journalistiliiton puheenjohtaja ja Venäjän julkisen sanan neuvoston jäsen Pavel Gusev.

- Se perustuu ikivanhoihin ajatuksiin, jotka joutavat romukoppaan. Mutta pahinta on, että se sotii lehdistön sananvapautta vastaan ja on siksi täysin laiton ehdotus.

Venäjällä taistelevat nyt täysin vastakkaiset voimat. Mihalkovin linjoilla on mm. turvallisuuspalvelu FSB, joka vain jokin aika sitten olisi halunnut kieltää venäläisiltä Skypen, Hotmailin ja Gmailin käytön kansallisen turvallisuuden takaamiseksi.

Vastapuoli puolestaan pitää vaarallisina juuri rajoituksia.

- Se on erityisen vaarallista Venäjällä juuri nyt, kun kansalliset ääriryhmät ovat voimistuneet, sanoo Pavel Gusev.

Hän sanoo luottavansa median itsevalvontaan, joka vallankin valtiollisilla tv-kanavilla toimii joidenkin mielestä liiankin hyvin.

Tiukempaa valvontaa vaativan Mihalkovin johtamien Moskovan elokuvajuhlien ohjelmapäällikkö Kirill Lazlogov löytää syitä esimiehensä ajatuksiin Venäjän yhteiskunnan tilasta.

- Jos valtio kokee heikentyneensä, se yrittää tietysti suojautua ja silloin voimistuu myös sensuuri. Sitä on käytetty aina, sanoo Lazgolov.

Lähteet: YLE Uutiset