Perussuomalaiset halutaan mukaan hallitusneuvotteluihin

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikaisen mukaan perussuomalaisia on kuultava uudelleen hallitusneuvotteluiden käynnistyessä jälleen ensi viikolla. Perussuomalaisten toisen varapuheenjohtajan Auli Kangasmäen mukaan perussuomalaiset ovat valmiita neuvottelemaan, mutta EU-kysymyksissä linja pysyy edelleen tiukkana.

Vaalit 2011
Säätytalon vahtimestarit hätistelivät variksia pois Säätytalon portailta.
- Jos tilanne on se, että Suomeen ei hallitusta ilman keskustaa tule, niin puolue on valmis neuvotteluihin, kertoi keskustan eduskuntaryhmän pj Kimmo Tiilikainen YLE Etelä-Karjalan haastattelussa perjantaiaamuna.

Kimmo Tiilikainen tunnustaa olleensa yllättynyt hallitusneuvotteluiden kariuduttua jo toistamiseen. Hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa kokoomuksen Jyrki Kataisen kykyyn jatkaa hallitustunnustelijana.

Perussuomalaisten Auli Kangasmäki sen sijaan olisi valmis vaihtamaan tunnustelijaa. Hänen mielestään sosiaalidemokraattien Jutta Urpilainen olisi perussuomalaisten kannalta paras vaihtoehto.

- Tämä on Suomen kannalta vakava tilanne, johon ei oikein voi puuttua. Perustuslaki ei anna takarajaa, eikä presidentilläkään ole enää valtuuksia puuttua peliin, Kangasmäki sanoo.

Keskusta ja perussuomalaiset valmiina neuvotteluihin

Kimmo Tiilikaisen mukaan keskusta on valmis neuvottelemaan, ellei hallitusta muutoin saada kasaan. Keskusta ei halua asettaa kynnyskysymyksiä ennen neuvotteluiden alkua, sen sijaan heillä on lista tavoitteista.

- Joudumme nyt pohtimaan onko luottamuksensa antaneiden äänestäjien luottamus saavutettavissa paremmin hallituksessa vai oppositiossa, Tiilikainen sanoo.

Auli Kangasmäen mukaan perussuomalaiset ovat myös valmiita palaamaan hallitusneuvotteluihin. Puolue ei kuitenkaan ole edelleenkään valmis joustamaan Euroopan vakausmekanismeista ja väliaikaisista tuista.

- Perusuomalaiset ovat valmiita neuvottelemaan, mutta ehdot ovat selvät. Jonkun on tultava perussuomalaisia vastaan, Kangasmäki sanoo.

Paluuta edellisen hallituksen kokoonpanoon perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Auli Kangasmäki pitää vaikeana tilanteena.

- Tuntuu, että mitä järkeä on enää äänestää, jos äänestystuloksella ei ole mitään merkitystä.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala