1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Mladic kieltäytyi vastaamasta syytteisiinsä Haagissa

Entinen serbikenraali Ratko Mladic astui perjantaina Haagin kansainvälisen tuomioistuimen eteen. Mladic kieltäytyi vastaamasta hänelle luettuihin syytteisiin ja kertoi olevansa vaikeasti sairas mies. Hän sanoi myös, että tarvitsisi lisäaikaa syytteittensä ymmärtämiseen.

Ratko Mladic Kuva: Reuters

Mladic ilmoitti oikeudessa, ettei halua syytteitään luettavan ääneen. Tuomari kuitenkin luki syytteistä lyhyen yhteenvedon.

Mladic sanoi tämän jälkeen, että syytteet ovat vastenmielisiä, hirviömäisiä sanoja. Hän kertoi puolustaneensa maataan ja kansaansa.

- En tappanut kroaatteja koska he ovat kroaatteja, puolustin vain omaa maatani, Mladic sanoi.

- Haluan elää vielä vapaana miehenä.

Tuomari määräsi seuraavan istuntopäivän heinäkuulle, jolloin Mladicin on vastattava syytteisiinsä.

Mladicia syytetään Bosnian sodan yhteydessä tapahtuneesta kansanmurhasta, jota hänen sanotaan johtaneen. Kansanmurhan lisäksi häntä syytetään myös 8 000 muslimimiehen ja -pojan joukkomurhasta Srebrenicassa heinäkuussa 1995. Yhteensä Mladic saa vastatakseen 11 syytettä Bosnian sodan ajalta vuosilta 1992 - 95.

Mladic oli saanut Serbiassa hoitoa

Mladicin asianajajien mukaan Mladic on fyysisesti huonossa kunnossa. Hänen sanotaan saaneen aivoverenvuodon ja menettäneen sen seurauksena toisen kätensä toimintakyvyn.

Hämmennystä herättää uutistoimisto AP:n saama tieto, että Mladic olisi kärsinyt vuonna 2009 imusolmukesyövästä, jota varten hän olisi saanut mm. sädehoitoa serbialaisessa sairaalassa. AP:n mukaan Mladicin asianajajilla on asiaa koskeva potilastodistus, jossa mainitaan myös hänen nimensä ja kenraalin arvonsa. Dokumentti antaa viitteitä siitä, että Serbian viranomaisilla oli tieto hänen olinpaikastaan.

Ratko Mladic pidätettiin runsas viikko sitten Serbiassa 16 vuoden piileskelyn jälkeen. Häntä pidettiin Euroopan etsityimpänä sotarikollisena. Serbiassa hän on yhä monille kansallissankari ja hänen vapauttamistaan on vaadittu mielenosoituksissa.