Kofi Annan laillistaisi huumeet

Liuta korkean profiilin kansainvälisiä vaikuttajia laillistaisi huumeet. Muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan kuuluu komiteaan, jonka tuore raportti tuomitsee huumesodan flopiksi ja kannustaa kokeilemaan ainakin marihuanan laillistamista.

Ulkomaat
Entinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan
TRIPPLAAR KRISTOFFER / SIPA POOL / EPA

Global Commission on Drug Policy -ryhmän julkilausumassa väitetään, etteivät päättäjät uskalla myöntää, ettei huumerikollisuutta pystytä koskaan kitkemään.

Komission mukaan sellaiset käyttäjät, jotka ovat muille ihmisille vaarattomia, voisivat viranomaisten puuttumatta hankkia esimerkiksi marihuanaa. Yhdysvallat torjui ehdotuksen tuoreeltaan sanomalla, että huumeriippuvaisuus on sairaus jota pitää estää tai hoitaa.

- Huumeiden hankinnan helpottaminen - kuten raportti ehdottaa - vaikeuttaa yhteiskunnan pitämistä terveellisenä ja turvallisena, Yhdysvallan huumeviranomaisten tiedottaja Rafael Lemaitre kommentoi.

Euroopasta mallia

Kofi Annanin lisäksi kansainväliseen huumepolitiikan komissioon kuuluvat esimerkiksi Meksikon, Brasilian ja Kolumbian entiset presidentit, Nobel-kirjailija Mario Vargas Llosa sekä brittipohatta Richard Branson.

- Lopetetaan sota huumeita vastaan ja ollaan rakentavampia käytön vähentämispyrkimyksissä, ehdotti Brasilian entinen presidentti Fernando Henrique Cardoso tiedotustilaisuudessa.

Useat komitean eurooppalaisjäsenet tukivat Portugalin, Saksan ja Sveitsin malleja, joissa huumepolitiikka on painottunut rangaistuksien sijaan hoitoon ja tukemiseen. Näissä maissa huumekuolemat ovat vähentyneet ja huumeiden käytön kasvu on joko pysähtynyt tai kääntynyt laskuun.

Lähteet: AP