Purjehduksen vapaus on kiehtonut suomalaisia jo kauan

Helsingin kaupunginmuseon uusi näyttely esittelee Helsingin merellistä menneisyyttä purjehdusharrastuksen näkökulmasta. Hakasalmen huvilassa voi tutustua purjeveneisiin, pursiseuroihin, merikarttoihin ja Itämeren uhattuun luontoon.

kulttuuri
Miehiä purjeveneessä.
Suomalaisen Pursiseuran jäsen rakennusmestari Arvi Koskinen miehistöineen palaamassa Irma-veneellään Helsinkiin Haapsalusta juhannuksena 1927.Helsingin kaupunginmuseo

Huvipurjehdus yleistyi Suomessa 1800-luvulla. Museolehtori Sauli Seppälän mukaan mallia haettiin muualta Euroopasta.

- Yleensä purjehtiminen oli varakkaamman väen harrastus. Mutta kyllä kalastusveneilläkin on purjehdittu myös huvin vuoksi, kun siihen on jäänyt aikaa.

Monet mieltävätkin purjehtimisen melko vakavaraisten harrastukseksi. Seppälä kuitenkin uskoo, että kyse on lähinnä mielikuvista.

- Veneiden ja kaikkien muiden laitteiden kilpavarustelu sekä vaatemuoti ovat tehneet purjehtimisesta elitistisempää kuin se onkaan. Toiset ostavat veneen, toiset kesämökin.

Suomen ensimmäinen virallinen pursiseura, Nyländska Jaktklubben, perustettiin tasan 150 vuotta sitten. Pian sen jälkeen tulivat HSS eli Helsingfors Segelsällskap, Suomalainen pursiseura ja Työväen pursiseura.

- Tällä hetkellä pursiseuroja on Helsingissä yli 40, Seppälä sanoo.

Meri symboloi elämää

Sauli Seppälä uskoo, että purjehtimisessa kiehtoo eritoten vapaus suunnata minne vain.

- Monissa mytologioissa ja uskonnoissa puhutaan alkumerestä, eli meri edustaa ehkä myös elämää itsessään. Lisäksi ihmiset haluavat vaihtaa maisemaa.

Hakasalmen huvilassa voi tutustua esimerkiksi purjehdustekniikan, pursiseurojen ja sään tarkkailun historiaan. Näyttelyvieras voi myös kokeilla jollan ohjaamista pallomeressä.

150 vuotta purjehdusta Helsingissä -näyttely on avoinna Helsingissä ensi tammikuuhun asti.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Emma Vainio