Energia ja ympäristö kiinnostavat

Porissa pidetty energiansäästötapahtuma keräsi väkeä Raatihuoneenpuistoon. Esillä oli muun muassa aurinkoenergiaa ja ulkohuussiratkaisuja. Kuluttajien kannattaa selvittää hankkimansa tuotteen taustat ennen kaupantekoa. Jatkuvasti kasvavat markkinat ovat tuoneet mukanaan myös hämäräyrityksiä.

kuivakäymälä
Myös huussit olivat esillä energiasäästömarkkinoilla.YLE Tapio Termonen

Porissa otettiin tänään förskottia sunnuntaina olevan maailman ympäristöpäivän viettämisessä. Energiansäästömarkkinoilla kansa pääsi tutustumaan päivänpolttaviin energia- ja ympäristöaiheisiin. Marjatta Salin tutustui ulkohuussiasioihin.

- No se on hyvin tärkeä asia nykyään. Kaikkien huussit pitäisi olla hyvässä järjestyksessä, Salin sanoo.

Salinin kanssa aiheeseen tutustunut Uolevi Leppänen uskoo, että tietoa on tarpeeksi saatavilla.

- Varsinkin jos on itse aktiivinen. Se on vähän omasta itsestä kiinni, Leppänen sanoo.

Hämäräkauppa kiusaa

Voimakkaasti markkinoitaan kasvattavat energia- ja ympäristöasiat ovat viime vuosien aikana tuoneet mukanaan myös hämäräkauppaa. Jätevesiratkaisuja on myyty puoliväkisin ja ilmalämpöpumppumyyjiä on joutunut käräjille.

- Tietysti ihmiset miettivät että voiko siihen ja siihen yritykseen luottaa. Kehoittaisin etsimään tietoa puolueettomista yhdistyksistä. Meillä on muun muassa aurinkoteknillinen yhdistys ja Suomen lämpöpumppuyhdistys. Myös paikallisilta energianeuvojilta voi kysyä yritysten taustoista, sanoo energianeuvoja Marjo Kekki Prizztechistä.

Aurinkoenergia kehittyy ja yleistyy

Sää suosi tämän päivän markkinaväkeä Porin Raatihuoneenpuistossa parhaalla mahdollisella tavalla. Kirkas auringonpaiste lähes pilvettömältä taivaalta houkutteli ihmisiä piknikille ja oli myös omiaan puhumaan aurinkoenergian puolesta.

- Suuri loikkaus on tapahtunut ja hinnat ovat tulleet alaspäin. Varmasti ala vielä kehittyy ja erilaisia sovelluksia tulee varmasti paljon, arvioi myynti- ja markkinointiassistentti Sabriina Heikkilä Satmatic Oy:stä.

Hyviä ympäristötekoja

Markkinoilla myös palkittiin hyviä ympäristötekoja. Vihreä lippu -tunnustus annettiin muun muassa Porin seudun Steinerkoululle, jossa kierrätys ja energiansäästö on otettu ihan arkipäivän asiaksi.

- Sammutellaan kaikkia valoja ja jos ei katsota televisiota, niin se sammutetaan. Eikä tietokonekaan tarvitse olla koko ajan päällä. Ne on sellaisia tosi pieniä tekoja mitkä oikeasti auttaa tosi paljon, sanoo steinerkoulun 6.luokan oppilas Eeva Kortesoja.

Toisen ympäristöpalkinnon sai Valto Rantamäki Pietniemestä uusiutuvan energian esimerkillisestä hyödyntämisestä ja aiheen puolesta puhumisesta.

Lähteet: YLE Satakunta