1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammatilliset oppilaitokset

Ammattikoululaiset ja yritykset hyötyvät toisistaan Nurmeksessa

Nurmeslaiset ammattikoululaiset ja yritykset tekevät harvinaisen tiivistä yhteistyötä. Oppilaat kaikista ammattiopiston koulutusohjelmista käyvät kummiyrityksissä työharjoittelun, mikä voi parhaimmillaan poikia työpaikan. Yritykset saavat vastavuoroisesti esittää oppilaitokselle toiveitaan koulutuksen yksityiskohdista.

Nurmeksen työstön ja tarvikkeen konepaja saa työntekijänsä lähinnä paikallisen ammattiopiston kautta. Kuva: YLE / Janne Ahjopalo

Koneistajaksi perjantaina valmistunut Joonas Pyykönen on juuri saanut kesätyöpaikan hyvin onnistuneen harjoittelunsa ansiosta.

- Sai oikeastaan valita, mitä tekee ja mikä itsestä tuntuu mukavalta. Jos ei osannut, siellä kyllä neuvottiin vaikka kädestä pitäen kaikki.

Joonaksen onnistunut harjoittelu toteutui paikallisessa konepajassa. Se on yksi niistä liki kolmestakymmenestä nurmeslaisesta yrityksestä, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä ammattiopiston kanssa. Opiskelijoita perehdyttäviä kummiyrityksiä on monelta kentältä: metallin lisäksi muun muassa kaupasta, matkailusta ja rakennusalalta.

- Opiskelijat saavat siellä kosketuksen nykyaikaiseen työympäristöön, työelämään ja työelämän käytäntöihin. Oppivat myös sopeutumaan uusiin työkavereihin ja niin edelleen, sanoo Pohjois-Karjalan ammattiopisto Nurmeksen koulutusjohtaja Jouko Kankare.

Yhteistyö tuo tekijöitä metallipajalle

Yleensä yrityksillä on ammattikoulussa kummiluokka, mutta Nurmeksessa on haluttu mennä pitemmälle. Mukana ovat kaikkien koulutusohjelmien opiskelijat. Metallialan yrittäjä on yhteistyöhön tyytyväinen.

- Ammattimiehiä ei saa helpolla. Meillekin on suurin piirtein kaikki työntekijät tulleet ammattikoulun kautta, toteaa Nurmeksen työstön ja tarvikkeen toimitusjohtaja Mika Kähkönen.

Yritykset saavat myös antaa palautetta oppilaitokselle. Metallialan yrittäjä haluaa, että nuoria opastettaisiin nykyistä paremmin kaavioiden ymmärtämiseen.

- On työkansio, mihin laitetaan työkuvat ja tekijän pitää pystyä valmistamaan kappale kuvien mukaan. Tämä on hyvin tärkeää, korostaa toimitusjohtaja Mika Kähkönen.

Koneistajan ammattitutkinnon saanut Joonas Pyykönen suuntaa kesätöiden jälkeen jatko-opintoihin, koska ala tuntuu omalta.

- Tämä on semmoinen monipuolinen ammatti. Saa tehdä koneella ja käsillä hommia. Vaihteleva ammatti, kehuu Joonas.