Kaikki voivat onnistua valokuvissa

Kokenut valokuvaajamestari kannustaa ylioppilas- ja valmistujaiskuviin tulevia lähtemään kuvauksiin rennolla asenteella ja avoimin mielin. Kolmen vuosikymmenen kokemuksella Eija I Petäjämaa väittää, että jokainen voi onnistua valokuvassa hyvin.

valokuvat
Valokuvaajamestari Eija I. Petäjämaa asettelee Laura ja Jenny Mäkelää valmistujaiskuvaan.
Osaava ammattikuvaaja saa kenet tahansa onnistumaan kuvissa, sanoo valokuvaajamestari Eija I. Petäjämaa.YLE / Antti Heikinmatti

Studiokuvaukseen voi valmistautua myös muuten kuin kampaamalla ja meikkaamalla. Eija I Petäjämaa neuvoo kuviin tulevia tutustumaan valokuvaajien tuotantoon etukäteen.

- Kannattaa katsoa vähän, että minkälainen tyyli kuvaajalla on - jokaisella on kuitenkin omansa. On myös hyvä miettiä, mitä itse kuvalta haluaa, Petäjämaa sanoo.

Valokuvaajan ammattitaitoa puolestaan on saada kuvattava rennoksi ja oikeaan tunnelmaan.

- Minä juttelen ja jopa lauleskelen kuvattaville. Samat niksit tehoavat niin lapsiin kuin aikuisiinkin. Kyllä ihmiset yleensä sitten rentoutuvat, kun kuvaaja itsekin pääsee oikeaan mielialaan, Petäjämaa kannustaa.

Hänen mielestään jokainen voi onnistua valokuvissa, kunhan asenne on kohdillaan.

- Jos ei itse halua antaa mitään, ja asenne valokuvausta kohtaan on jo negatiivinen, niin se on tietysti kuvaajalle aikamoinen haaste. Mutta kyllä heistäkin saa sen persoonallisuuden puristettua esiin, kun oikein yrittää, Petäjämaa vakuuttaa.

- Ei sellaista ihmistä olekaan, joka ei koskaan onnistuisi valokuvissa!

Lähteet: YLE Perämeri