1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Janakkalan Röyhynsuo turvepalo on saatu hallintaan

Janakkalan Röyhynsuon turvetuotantoalueen palo on saatu rajattua ja hallintaan. Vapon turvesuota paloi 20 hehtaaria ja muutama hehtaari metsää. Lähialueen asukkaita jouduttiin savun takia evakoimaan.Ilmoituksia savuhaitoista tuli myös Keski- ja Itä-Uudeltamaalta.

Poliisi eristi paloalueel katkaisemalla liikenteen Janakkalan Tervakosken ja Leppäkosken väliseltä alueelta. Ihmiset menivätkin metsiä pitkin koteihinsa hakemaan lääkkeitä ja ruokaa. Kuva: YLE / Miki Wallenius

Vapon omistama Röyhynsuon turvetuotantoalue sijaitsee Janakkalassa moottoritien itäpuolella, Tervakosken ja Leppäkosken välissä. Palon aiheuttamaa savua saattoi seurata Helsinki-Hämeenlinna moottoritieltä.

Perjantai-illalla klo 20 aikohin palo saatiin viimein rajattua ja hallintaan. Turvesuota oli palanut noin 20 hehtaaria ja jokunen hehtaari metsää.

STT:n mukaan sammutus- ja pelastustöihin osallistui lähes parisataa miestä ja runsaasti sammutuskalustoa, kuten kolme rajavartioston helikopteria.

Kanta-Hämeen pelastuslaitos perusti sammutus- ja raivaustöihin erityisen 50-hengen pelastuskomppanian. Jälkisammmutustyöt saattavat jatkua suolla jopa päiviä.

Palo sai alkunsa klo 13 työkoneesta.

Asukkaita evakoitiin

Palon alueen lähiasukkaita kehoitettiin perjantai-iltapäivällä poistumaan kodeistaan, sillä savu vaikeutti hengittämistä. Voimakas luoteistuuli työnsi savua eteenpäin Hausjärven Ryttylän kylään, sieltä Oittiin 54-tien varteen ja edelleen Mäntäsälään ja Järvenpäähän asti.

Itä- ja Keski-Uudenmaan hätäkeskus sai savusta runsaasti puhelinsoittoja.

Poliisi kehoittaa edelleen välttämään liikkumista paloalueen läheisyydessä ja varomaan savun hengittämistä.

Vapon turvetuotantoalue on ollut käytössä 10 vuoden ajan. Viimeksi Vapon tuotantoaalueilla Janakkalassa paloi keskiviikkona kun Turengin vanhan sokeritehtaan naapurissa 1700 tonnia ruokohelpipaaleja syttyi tuleen pikkupoikien tulitikkuleikeistä.