1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Myrkkybakteerin alkuperäksi epäillään yhä vihanneksia

Saksassa terveysviranomaiset epäilevät yhä, että Eurooppaa riivaava uusi ja myrkyllinen EHEC-bakteeri olisi peräisin vihannestuotteista. Viranomaiset eivät usko, että epidemia olisi saanut alkunsa liha- tai maitotuotteista. Tarkkaa tietoa useille antibiooteille vastustuskykyisen bakteerin alkuperästä ei silti edelleenkään ole.

EHEC-bakteeriin on kuollut tähän mennessä 18 ihmistä ja sairastuneita on jo yli 1 700. Bakteeriin sairastuneista 520:n kerrotaan kärsivän hengenvaarallisista komplikaatioista, jotka voivat aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa.

Uusia tartuntoja on saksalaisviranomaisten mukaan ilmennyt lähes 200 kesäkuun alkupäivinä. Maailman terveysjärjestö WHO kertoo, että tartuntatapauksia on tavattu myös yhdeksässä muussa Euroopan maassa. Useimmat näistä 80:stä tartunnan saaneesta ovat hiljattain vierailleet Pohjois-Saksassa.

Terveysviranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä Saksan pohjoisosissa välttämään tuoreiden vihannesten, kuten kurkun, tomaatin ja salaatin syömistä. Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa Pohjois-Saksassa matkailleita, joilla esiintyy veristä ripulia, ottamaan välittömästi yhteyttä lääkäriin.

Evira muistuttaa myös, että vihannekset tulee aina pestä huolellisesti. Tärkeää on huolehtia myös käsienpesusta erityisesti vessassa käynnin jälkeen ja ettei sairaana valmisteta ruokaa, Evira kertoo tiedotteessaan.

Eviran mukaan viranomaiset ovat tähän mennessä tutkineet noin 1 500 elintarvikenäytettä, erityisesti kurkuista ja muista kasviksista eikä näissä tutkimuksissa ole todettu samaa taudinaiheuttajaa, kuin sairastuneista ihmisistä eristetty EHEC-bakteerikanta.