Toukokuu oli lämmin ja sateinen

Toukokuun keskilämpötila oli koko maassa tavallista korkeampi. Myös sademäärä ylitti monin paikoin keskimääräiset lukemat, kertoo Ilmatieteen laitos tilastojensa pohjalta.

Kotimaa

Keskilämpötilat rikottiin Itä- ja Pohjois-Lapissa, joissa oli noin kaksi astetta tavallista lämpimämpää. Sen sijaan länsirannikolla, kaakossa ja paikoin maan keskiosassa jäätiin pitkäaikaisten keskiarvolukujen alapuolelle.

Etelän keskilämpötila oli noin kymmenen astetta ja Lapin noin viisi. Koko maan keskilämpötila ylsi 8,1 asteeseen, kun keskimääräinen toukokuun lämpötila on 1,1 astetta alempi.

Hellepäiviä toukokuussa oli kolme, 10., 11., ja 31.5. Korkein lämpötila mitattiin Kankaanpään Niinisalossa, kun mittarilukema osoitti toukokuun viimeisenä päivänä 26 lämpöasteen lukemaa. Kylmintä oli 4. toukokuuta, kun Enontekiön Kilpisjärvellä jäätiin kauas plusrajasta, -8,4 asteen lukemiin.

Etelässä terminen kesä alkoi noin kaksi viikkoa tavallista aikaisemmin eli 7.-8. toukokuuta.

Myös sademäärät olivat suuret

Lämpöisen sään lisäksi toukokuussa satoi tavanomaista enemmän.

Sateisinta oli lounaisessa saaristossa ja Ahvenanmaalla ja osassa Keski-Lappia, jossa sademäärä oli jopa kaksinkertainen tavanomaiseen nähden.

Eniten satoi Utössä Länsi-Turunmaalla, jossa vettä tuli kuukauden aikana 93 millimetriä. Vähiten satoi Hausjärvellä, 16,3 millimetriä.

Myös suurin vuorokautinen sademäärä mitattiin Utössä. Saarella satoi 13. toukokuuta 57,8 millimetriä. Utön lukema on viidenneksi korkein, mitä toukokuussa on koskaan mitattu yhden vuorokauden aikana.

Suurin toukokuun vuorokautinen sademäärä mitattiin 31. toukokuuta 1988 Kuusankoskella, kun vettä tuli 88,4 millimetriä.

Lähteet: YLE Uutiset