1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Nyt tulee Kollywood!

Perinteisen Hollywoodin, Mumbain Bollywoodin ja Afrikan Nollywoodin rinnalle on kasvamassa Kollywood, jolla tarkoitetaan tamilinkielisiä elokuvia.

Kuva: Orkut Images

Tamili-elokuvan nousuun on vaikuttanut etenkin viime vuonna ensi-iltansa saanut scifi-filmi Endhiran (Robotti), joka on ollut menestys myös Yhdysvalloissa. Etelä-Intian tamilialueellakin elokuvasta on pidetty: filmijulisteita esimerkiksi on pesty maidolla- ele on aiemmin osoitettu jumalille.

Tällä hetkellä Kollywoodissa tehdään jo 150 elokuvaa vuosittain. Nimensä Kollywood on saanut Kodambakkamista, jossa elokuvia tehdään ja jossa useimmat studiot sijaitsevat.

Kasvukipuja

Tamili-elokuvan maailmanvalloitus ei ole ollut, eikä tule olemaan helppoa. Pääosa elokuvista tehdään edelleen perinteisten kaavojen mukaan, joissa melodraamaa maustetaan kepeällä romantiikalla. Myös näyttelijät toivoisivat vaihtelua genreihin.

- Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä näyttelen maalaistyttöä, tunnettu tamilinäyttelijä Priyamani manaa.

- Eipä tällaisissa rooleissa juuri ole sisältöä.

Todellisia filmifriikkejä

Etelä-Intian Tamil Nadun alue on myös tunnettu todellisista filmifriikeistään: ei ole mitenkään harvinaista, että asialleen omistautunut fani katsastaa uutuuselokuvan pariinkymmeneenkin kertaan.

Tamilia puhuu äidinkielenään noin 70 miljoonaa ihmistä.