1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

USA tappoi jälleen tärkeän al-Qaida-johtajan

Terroristijärjestö al-Qaidan yksi pelätyimmistä komentajista on kuollut Yhdysvaltain ohjusiskussa. Ilyas Kashmirin surmaa pidetään merkittävänä takaiskuna al-Qaidalle.

Pakistanilainen mies katsoo uutista Ilyas Kashmirin tappamisesta. Kuva: EPA/ REHAN KHAN

Kashmiri ja kahdeksan muuta hänen johtamansa ryhmittymän sotilasta kuolivat lauantaina, kun Yhdysvaltain armeija iski kauko-ohjatuilla lentokoneilla sotilaiden majapaikkaan Etelä-Waziristanissa Pakistanissa lähellä Afganistanin rajaa.

Pakistanilaisen viranomaisen mukaan aivan täyttä varmuutta ei kuitenkaan ole siitä, oliko Kashmiri kuolleiden sotilaiden joukossa.

Ilyas Kashmiria on pidetty hyvin vaarallisena al-Qaidan operatiivisena komentajana. Puolitoista vuotta sitten hän pelastui Yhdysvaltain ohjusiskulta.

Kashmiria on syytetty useista Pakistaniin kohdistuneista hyökkäyksistä. Hänen on myös epäilty olleen Britanniaan, Ranskaan, Saksaan ja Yhdysvaltoihin suunniteltujen terrori-iskujen pääkoordinaattori. Suunnitelmat olivat ilmeisesti vielä alkuvaiheessa, kun tiedustelupalvelut paljastivat ne vuonna 2010.

Kashmiri on vuosien varrella nähty valokuvissa paksussa parrassa ja aurinkolasit päässä. Hän menetti toisen silmänsä taistelussa 1980-luvulla.