1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Tervapääskyn poikaset saa pelastaa

Heinolan lintutarhan lintuopas Olli Vuori haluaa muistuttaa, että lintujen poikasia ei tuotaisi Heinolan lintutarhalle, kun niitä näkee luonnossa. Jos poikasen löytää maastosta piiskuttamasta, kannattaa se jättää paikoilleen, koska useimmiten emo vielä ruokkii maassa olevaa jälkikasvuaan. Ainoastaan Suomen ainoan kiitäjän, tervapääskyn, poikaset eivät selviydy maassa.

Kuva: Anna Huittinen / Yle

Linnunpoikanen ei ole välttämättä avuton, hylätty tai kuolemssa, vaikka se tirskutttaisi maassa lentoharjoituksen jälkeen. Heinolan lintutarhan opas Olli Vuori toivoo, etteivät ihmiset ottaisi maassa olevia linnunpoikia kiinni ja kiikuttaisi niitä autettavaksi.

Poikkeus on tervapääsky. Heinolan lintutarhassa otetaan vastaan kulttuurilintu tervapääskyn poikasia.

Tervapääskyt pesivät muun muassa kerrostalojen kattojen alla ja isompia poikasia alkaa kesäkuun lopulla putoilla pihapiireihin. Poikanen kannattaa ottaa talteen, koska muuten se on tuhon oma. Tervapääsky on pitkäsiipinen ja lyhytjalkainen lintu, eikä emo käy pesästä pudonneita enää maassa ruokkimassa.

- Jos poikanen on ihan avoimessa paikassa, se kannattaa siirtää hiukan varjoon esimerkiksi pusikon reunaan. Näin varikset ja harakat eivät niin helposti löydä sitä ja hakkaa hengiltä.

Tervapääsky on Heinolan hoidetuin lintu, joita tuodaan hoitolaan kymmeniä kesässä. Kesätyöntekijät pakkoruokkivat pääskynpoikasia puolen tunnin välein jauhelihalla. Kun siivet kasvavat 15-16 sentin mittaisiksi, linnut päästetään vapaaksi.

- Menemme linja-autoaseman kentälle vapauttamaan niitä. Tehdään kuin pesäpallosyöttöjä: heitetään pääskyjä ilmaan ja siitä ne lähtevät!

Tervepääsky ei ole nimestään huolimatta pääskynen, vaan kuuluu kiitäjien sukuun. Se viettää pesä- ja poikasaikaansa lukuunottamatta koko elämänsä ilmassa.