Saudihovi: Jemenin presidentti on saapunut Saudi-Arabiaan

Saudi-Arabian hovi vahvistaa, että Jemenin presidentti Ali Abudullah Saleh on saapunut Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin sairaalahoitoon. Saleh loukkaantui perjantaina kapinallisten kranaattihyökkäyksessä.

Ulkomaat
Kranaatti-iskun tuhoaman palatsin ikkunoita
EVN

Uutiskanava Al Jazeeran mukaan Jemenin varapresidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi on ryhtynyt hoitamaan presidentin ja armeijan komentajan tehtäviä.

Presidentti Salehin olinpaikasta saatiin eilisen aikana ristiriitaista tietoa, kun Jemenin viranomaiset kiistivät Salehin lähteneen Saudi-Arabiaan. Jemenin pääministeri ja varapääministeri vietiin aiemmin lauantaina hoitoon Saudi-Arabiaan.

Korkea-arvoisia Jemenin johtohenkilöitä loukkaantui, kun paikalliset heimojohtajat iskivät perjantaina Sanaassa presidentinpalatsiin. Seitsemän presidentin henkivartijaa kuoli ja useita haavoittui, presidentin ja ministerien lisäksi muun muassa parlamentin puhemies.

Jemenin armeijan joukot kostivat iskun pommittamalla Sanaassa sheikki Hamid al-Ahmarin kotitaloa. Iskussa kuoli kymmenen ihmistä ja 35 haavoittui, heimojohtajat kertoivat lauantaina. Sheikki Hamid on tärkeän heimojohtajan, sheikki Sadiq al-Ahmarin veli. Jemenin johto pitää Sadiqia syyllisenä presidentinpalatsin iskuun.

Sanaassa kuultiin lauantaina taistelun ääniä myös Sadiq al-Ahmarin tukikohdan lähellä. Lähteiden mukaan heimojohtajat ovat kuitenkin sitoutuneet saudien välittämään uuteen tulitaukoon.

BBC: Salehilla sirpale rinnassa

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Saleh olisi haavoittunut rintaansa sirpaleesta, joka osui lähelle hänen sydäntään. BBC perusti tietonsa presidenttiä lähellä olevaan lähteeseen. Lähteen mukaan presidentti kärsii myös palovammoista rintansa ja kasvojensa alueella.

Hallinnon mukaan Saleh olisi loukkaantunut lievästi niskaan.

Presidentti Saleh perui perjantaina tiedotustilaisuuden, joka hänen oli määrä pitää iskun jälkeen. Sen sijaan Jemenin valtiollinen televisiokanava lähetti presidentin ääniviestin, jossa hän vakuutti olevansa kunnossa. Saleh myös kehotti joukkojaan käymään taisteluun aseistettuja heimoja vastaan.

Useat maat ovat ilmaisseet huolensa siitä, että Jemen ajautuu täydelliseen sisällissotaan.

Lähteet: Reuters, AP, AFP