1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Cernissä vangittiin antimateriaa - suomalaiset mukana tutkimassa

Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa Cernissä tehdyssä kokeessa on onnistuttu vangitsemaan antimateriaa. Tutkijat saivat vangituksi antimateriasta koostuvia hiukkasia yli 16 minuutin ajan, kertoo sunnuntaina julkaistu Nature Physics-lehti. Tutkimusta on tekemässä myös suomalaisia tiedemiehiä.

Ulkomaat
taiteilijan näkemys materiasta ja antimateriasta hiukkastasolla
Cern

Alpha-koe on yksi viidestä Cernin antiprotonihidastimella toimivista kokeista. Näiden kokeiden avulla tutkijat pyrkivät ymmärtämään muun muassa sitä, mitä maailmankaikkeuden ensihetkinä tapahtui.

Nykyisen niin sanotun standardimallin mukaisesti materiaa ja antimateriaa olisi pitänyt syntyä alkuräjähdyksessä yhtäläinen määrä. Jostain syystä, jota tutkijat eivät ole vielä kyenneet selvittämään, antimateria on kuitenkin hävinnyt.

Kadonneen maailmankaikkeuden jäljillä

- Puoli maailmankaikkeutta on kadonnut jonnekin, emmekä tiedä miksi, kertoo Alpha-koetta johtava amerikkalaisprofessori Jeffrey Hangst.

Yksi tapa tutkia tätä mysteeriä on vedyn ja antivedyn tutkiminen.

- Pystymme nyt pitämään antivetyä vangittuna niin pitkään, että vertailu on käytännössä mahdollinen, kertoo kokeessa työskentelevä suomalaisfyysikko Stefan Eriksson.

Tutkijat pystyivät vangitsemaan noin 300 antiatomia. Kokeessa seurattiin myös yksittäisten antivetyatomien vuorovaikutusta materian kanssa.

- Tiedämme tarkalleen, missä ja milloin yksittäinen antivetyatomi kohtaa materian - käytännössä järjestelmä on eräänlainen 3D-kamera, joka näkee antimaterian tuhoutumisen ja kykenee kuvantamaan mitä kokeessa tapahtuu, sanoo toinen tutkimuksessa työskentelevä suomalaisfyysikko Petteri Pusa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi