Lulu-mäykky on huolehtivainen äiti

Kun koira synnyttää, on omistajan oltava valmiina auttamaan. Joskus tarvitaan jopa keisarinleikkausta. Mäyräkoira Lululla oli lähellään neljä auttavaa kättä. Palkinnoksi ponnistuksistaan perhe sai neljä suloista mäykkyvauvaa.

koira
Mäyräkoiraemo imettää neljää pentua.
YLE / Heidi Törnroos

Lulun äitiyshaaveet käynnistyivät jo vuosi sitten, kun Tiina Tervo alkoi etsiä lyhytkarvaiselle, punaiselle mäyräkoiralleen sopivaa puolisoehdokasta.

Tanskalainen mäykkyherra oli vahva isäehdokas pitkään. Mutta Lulun juoksu venyi sen verran myöhäiseen, että astutus olisi jouduttu toteuttamaan pakaste-eväin. Tanskalaisvävykokelas kun oli jo ehtinyt poistua maasta.

Luita ja kielisuudelmia

Onneksi Pohjanmaalta löytyi sopiva uljas uros, jonka Lulu oitis kelpuutti isäksi lapsilleen. Nuorenparin romanttinen tapaaminen järjestyi hotellissa. Neljä päivää pariskunta sai viettää aikaa toistensa kanssa.

Välillä järsittiin yhteistä luuta, välillä nukuttiin vierekkäin ja välillä telmittiin muuten vain. Romantiikkaa riitti ja kielisuudelmia vaihdettiin. Uusi pesue sai alkunsa. Alkoi 61 päivän odotus.

Kumihanskat käteen ja menoksi

Kotiin hankittiin pentusänky ja välineitä synnytystä varten. Muun muassa kumihanskoja, puhtaita alustoja, desinfiointiainetta ja paperia sekä pyyhkeitä. Odotus sujui hyvin ja synnytys käynnistyi aikanaan. Ensimmäisen pennun ulostulo kesti pari tuntia, seuraavat kaksi syntyivät kymmenen minuutin välein. Silloin olivat auttavat ihmiskädet tarpeen.

Vaikka Lulu teki itse suurimman työn, tarvittiin ihmistä avuksi puhdistamaan ja pyyhkimään pentuja. Välillä piti äidin levätäkin. Viimeinen ja suurin urospentu ei olisi ilman ihmisapua todennäköisesti selvinnyt synnytyksestä. Varovaisin ottein veti Tiina Tervo pennun itse ulos, kun puolikas pientä koirankehoa oli nähnyt päivänvalon. Näin vältyttiin keisarinleikkaukselta.

Kaikkiaan synnytys kesti iltaseitsemästä puolille öin. Kumpikin selvisi koitoksesta hyvin, sekä Lulu että omistajansa, ensikertalaisia molemmat.

Lululla on nyt neljä suloista, kolmevikkoista mäykkyvauvaa, Taki, Raita, Mustis ja Rontti. Uusiin koteihinsa hauvelit matkaavat aikaisintaan neljän viikon päästä.

Lähteet: YLE Savo / Heidi Törnroos