Uimavesien valvonta alkanut taas

Uimavesien ja -rantojen valvonta on alkanut tältä kesältä muun muassa Pirkanmaalla. EU-rannoilta, eli yli sata uimaria kesäpäivinä houkuttelevilta rannoilta, pitää ottaa vesinäytteet neljästi kesässä. Isojen rantojen turvallisuusriskit on lisäksi kartoitettu uimavesiprofiileihin.

uinti
Järvivettä kaadetaan pulloon.
Oulujärven vettä kaadetaan pulloon.YLE / Ville Kinnunen

Ensimmäinen näyte on haettava EU-rannoilta pari viikkoa ennen uimakauden alkua. Esimerkiksi Pirtevan terveystarkastaja Petteri Hoisko kiertää Hämeenkyrön, Nokian ja Ylöjärven suurimmat rannat tämän viikon alussa.

Kun pienemmiltäkin rannoilta näytteet otetaan kolmasti kesässä, terveystarkastajilla riittää töitä.

- 15. kesäkuuta alkaa niin sanottu uimarantakausi ja se kyllä teettää meille töitä aika pitkälti sekä rantojen tarkastuksien että näytteiden oton yhteydessä. Juuri muuta en ehdi kesällä tehdä, Hoisko kertoo.

Uimarantaprofiili laadittu EU-rannoille

Kuntien piti laatia tämän vuoden maaliskuuhun mennessä EU-rantojen osalta uimavesiprofiili, jossa muun muassa kartoitetaan mahdollisia riskejä. Paperista on hyötyä terveystarkastajallekin.

- Kyllähän se tottakai sen verran tuo, että nyt pitäisi olla etenkin uimaveden laatuun liittyviä riskejä yhdellä paperilla. Kuitenkin täytyy sanoa, että varsinaisesti mitään isompia riskitekijöitä ei ole löytynyt lisää tämän profiilin avulla, Hoisko kertoo vastuullaan olevien kuntien, Hämeenkyrön, Nokian ja Ylöjärven osalta.

Hoiskon mukaan suurin riski tänäkin kesänä on mahdolliset sinileväesiintymät.

Lähteet: YLE Tampere