1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuvankauniiksi kaikin keinoin

Valokuvien muokkaus on nykyisin arkipäivää. Juhlakuvien lisäksi nyt halutaan itsestä muotokuvia muistoksi ja usein kuvattavat toivovat kuvien retusointia. Digitaalivalokuvaus on tuonut alalle paljon uusia mahdollisuuksia ja myös lisää yrittäjiä.

valokuvaajat
Mies käsittelemässä kuvaa.
Yle

Juhlakuvien lisäksi ihmiset haluavat nyt muistoksi kuvia myös itsestään. Usein kuviin liittyy toivomuksia pienestä parantelusta ja sehän onnistuu nykytekniikalla varsin kätevästi: niin poskilla punoittavat näppylät kuin ylimääräiset vatsamakkaratkin katoavat parilla hiiren klikkaisulla.

Valokuvaaja Pasi Hakala kertoo, että valokuvaamoissa käsitellään nykyään lähes kaikkia valokuvia. Esimerkiksi pyöreäposkisen silmiä voidaan suurentaa, että ne saadaan paremmin esiin.

-Ihan riippuen siitä, että mihin kuvat menevät. Jos on ylioppilaskuvaus tai hääkuvaus, niin siinä tapauksessa käyttäisin termiä digitaalinen meikkaus, koska sillon ei sen suurempia muutoksia tehdä. Ainahan kaikki haluaa näyttää nuorilta ja hoikilta, Hakala sanoo.

Ammattietiikka ei salli retusointia?

Fotoshoppauksen antamat mahdollisuudet kuvien käsittelyyn ovat rajattomat, ja kaikki aikakauslehdissä nähtävät kuvat ovat tätä nykyä enemmän tai vähemmän retusoituja.

Kaikki valokuvaajat eivät kuitenkaan halua suuremmin käsitellä ottamiaan muotokuvia. Valokuvaaja Sari Muhosen mukaan kyse on myös ammattietiikasta.

-En halua, että tulee semmonen väärä kuva, että näyttää toisenlaiselta kuin onkaan. Minusta kaikki ovat kauniita jo tällaisinaan, että pyrin näyttämään ne parhaat puolet sitten toisella tavalla, Muhonen kertoo.

"Nyt on kaikki kohillaan"

Usein valokuvaajan pakeille astelee nuoria tyttöjä ja naisia, jotka haluavat ottaa edustavia kuvia Facebook-profiiliaan varten. Jana Malytcheva puolestaan halusi tulla kuvatuksi päästyään eroon raskauskiloistaan.

-Minulla on vuosi ja yhdeksänkuukautinen poika ja ihan vaan halusin ottaa muistoja siitä, että on sitten raskausmaha hävinnyt ja muutenkin kunto alkaa olla nyt siinä vaiheessa, että voi sitten vanhempana muistella, nuori jyväskyläläisäiti kertoo.

Malytchevaa ei kuvien retusointi haittaa, kunhan lopputulos säilyy luonnollisena ja malli näyttää itseltään.

-Mutta on se aina semmonen ihana plussa ja lisä, että vähän korjataan. Kyllä kaikki on kohillaan, Malytcheva iloitsee.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi