Jemenin oppositio veisi presidentti Salehin vallan täysin

Jemenissä oppositio siirtäisi presidentti Ali Abdullah Salehin kaikki valtaoikeudet varapresidentille. Varapresidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi on hoitanut presidentin ja armeijan komentajan tehtäviä siitä lähtien, kun presidentti Saleh vietiin Saudi-Arabiaan sairaalahoitoon viikonloppuna.

kansannousut

Oppositio sanoo, että jollei presidentti Salehin riisuminen vallasta onnistu, Jemeniin tulisi perustaa siirtymäkauden neuvosto.

Presidentin puolueen edustaja on kertonut, että Saudi-Arabiaan hoidettavaksi viety Saleh palaa Jemeniin lähipäivien aikana. Oppositio on ilmoittanut, että se yrittää estää Salehin paluun kaikin keinoin.

Tuhannet ihmiset ovat iloinneet Jemenin kaduilla Salehin lähdöstä. Levottomuudet ovat kuitenkin jatkuneet: pääkaupungissa Sanaassa sattuneissa yhteenotoissa ja ammuskeluissa kuoli maanantain aikana ainakin kuusi ihmistä. Zinjibarin kaupungissa aseistautunut mies surmasi seitsemän sotilasta ja haavoitti yli kymmentä muuta, kertoivat paikalliset viranomaiset.

Yhdysvallat kehottaa Jemeniä hakeutumaan pikaisesti demokratian tielle. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton sanoi maanantaina toivovansa Jemenissä muutoksen tapahtuvan rauhanomaisesti ja järjestäytyneesti.

Lähteet: Reuters, AP