Lääkevaihto pienensi lääkkeiden myyntikatetta

Lääkkeiden vaihto apteekissa halvempiin valmisteisiin on muuttanut lääkealan yritysten toimintaa ja kilpailua. Lääkevaihto on mm. suunnannut lääkkeiden markkinointia uudelleen ja pienentänyt lääkkeiden myyntikatetta. Kilpailun ennakoidaan vielä kiristyvän.

talous
Reseptilääkkeitä apteekin varastossa.
YLE

Suomessa on kahdeksan vuoden ajan tarjottu asiakkaille halvempaa, mutta samaa lääkeainetta sisältävää vaihtoehtoa lääkärin kirjoittamalle lääkkeelle.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan vaihdot ovat muuttaneet lääkeyritysten ja tukkukauppojen toimintaa ja kilpailua. Alkuperäislääkkeitä myyvien yritysten liikevaihto putosi ja rinnakkaislääkkeitä myyvien liikevaihto kasvoi.

Kova hintakilpailu on pienentänyt lääkealan hintakatetta. Hintakilpailu pienensi myyntikatetta erityisesti rinnakkaislääkkeitä myyvillä yrityksillä.

Reseptiääkkeiden markkinointia lisäsivät rinnakkaisvalmistajat, kun taas alkuperäisvalmistajilla markkinointi väheni.

Toissavuodesta alkaen Kela-korvausta on maksettu enää edullisempien viitehintojen mukaan. Niinpä Kelan lääkekorvausmenot kääntyivät viime vuonna jopa loivaan laskuun.

Lääkealan hintakilpailun ennustetaan kiristyvän entisestään, kun suuri määrä lääkepatentteja umpeutuu ja sitä kautta myös rinnakkaisvalmisteita tulee lisää markkinoille.

Suomen lääkevaihdon piirissä on noin 3 700 lääkealmistetta. Määrä on noin puolet kaikista myyntiluvan saaneista valmisteesta.

Lähteet: YLE Uutiset / Kaija Kervinen