1. yle.fi
  2. Uutiset

Aamun lehdet

Kiireesti vai leppoisasti hallitus kasaan, tästä on sanomalehdillä erilaisia näkemyksiä. Myös Suvivirsi saa taas tunteet kuumiksi.

Kotimaan uutiset
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Kortit vähissä!

Jyrki Kataisen kortit alkavat käydä vähiin, laskee Hufvudstadsbladet (siirryt toiseen palveluun). Kataisella on kädessään enää yksi kortti ja se on neuvottelu perussuomalaisten kanssa.

Hufvudstadsbladetin mukaan tämäkin kortti on vain sillä edellytyksellä, ettei Timo Soini nappaa myös sitä ja ojenna Sdp:n Jutta Urpilaiselle.

Neuvotteluissa mutkailtu

Uutispäivä Demari (siirryt toiseen palveluun) katsoo, että maa tarvitsee hallituksen, eikä vain pääministeriä. Demarin mielestä kokoomus haluaa kaikin keinoin, että vaalitappiosta huolimatta saavutettu suurimman puolueen paikka johtaa myös pääministerin paikan saamiseen.

Tähän mennessä hallituksen muodostamisessa on jo mutkailtu tavalla, joka ei sovi kovin hyvin nykyisen perustuslain henkeen eikä tähän asti noudatettuun hallituksenmuodostamistapaan.

Uutispäivä Demari arvioi, että eduskuntaryhmät antavat Kataisen vielä jatkaa tunnusteluja, mutta lehti patistaa, että Kataisen on syytä katsoa viimeinen mahdollisuus läpi nopeasti.

Rauhallisesti kiiruhtaen!

Ilkka (siirryt toiseen palveluun) suosittelee hallitusneuvottelijoille jäitä hattuun ja suhteellisuudentajua puheisiin. Lehden mielestä on hyvin mahdollista, että tarvitaan vielä pari yritystä, ennen kuin hallitus löytyy. Silloin oltaisiin ehkä jo heinäkuun puolella. Ei sekään mikään katastrofi olisi.

Kiirettä tärkeämpää on Ilkan mielestä pohtia vielä vaalituloksen taustoja ja erityisesti sitä mistä johtuu epäluottamus niin laajalla rintamalla lähes kaikille puolueille? Miten puolueiden pitäisi uudistaa toimintaansa ja sanomaansa? Mitkä asiat pitäisi kyseenalaistaa?

Parmassa pitää kääriä hihat!

Aamulehti (siirryt toiseen palveluun) patistaa EU:n elintarviketurvallisuusvirastoa töihin. Italian Berlusconi teki hartiavoimin töitä, että maa sai elintarviketurvallisuusviraston.

Lehti muistelee kuinka Suomi ja Italia tavoittelivat virastoa ja lopulta se meni Parmaan ja Berlusconi kehui vielä käyttäneensä presidentti Haloseen playboyn taitojaan.

Nyt tämän Parmassa sijaitsevan viraston olisi pitänyt tehdä jo urakalla töitä, jotta erityisesti Saksaa vaivaavan ehec-epidemian leviäminen olisi saatu estettyä.

Onko virasto esimerkiksi käyttänyt nopean hälytyksen järjestelmäänsä, kysyy Aamulehti. Nyt olisi saatava selvitys, miksi virasto ei ole toiminut tarpeeksi tehokkaasti ja nopeasti. Eheciin on kuollut 22 ihmistä ja yli 2 000 sairastunut.

Vellihousut syrjivät Suvivirttä!

Kauppalehden (siirryt toiseen palveluun) toimittaja Heikki Haapavaara kertoo kolumnissaan, että hänen poikansa opinahjossa Porvoon keskuskoulussa ei tänäkään vuonna laulettu Suvivirttä. Varsinaista kevätjuhlaa ei ollut. Viime vuonna oli, mutta virttä ei. Silloin laulettiin yhteislauluna neuvostoliittolainen Krokotiili Genan syntymäpäivälaulu.

Tällä tavoin perinteitä ja peräti 1600-luvulle asti ulottuvaa virttä boikotoidaan muuallakin. Kiltti syy virren hylkimiselle on se, että rehtorit kuvittelevat koulun olevan vain työpaikka opettajille ja oppilaille. Sitähän se ei ole. Koulu on myös kulttuuri-instituutio, jonka ohjelmassa Suvivirren kaltaiset perinteet ovat yhdistävä tekijä.

Haapavaaran mielestä Suvivirren syrjään viskaaminen on poliittinen päätös. Sen tunnistamiseksi ei tarvitse olla kokoomuslainen, demari, persu tai kepulainen.

Tämän kaltaisista aiheista ponnistaa juuri nyt keskustelu enemmistöjen ja heidän arvojensa syrjimisestä. Yhteislaulun perinne on puoluekantoja ja kansallisuuksia vahvempi. Suvivirsi on tärkeä ateistillekin.

Minun nuoruudessani virttä lauloivat posket hehkuen myös komukat ja pakanat. Laulaminen on myös sitouttamista, sukupolvet on liitetty yhteen.

Haapavaaran mielestä olisi hyvä jos nykyiset kärkipoliitikot olisivat saaneet veisata Suvivirren. Yhteinen kokemus synnyttää luottamusta ja juuri sitä nyt hallitusneuvotteluissa tarvitaan.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi