Pinaatti ei vahvista lihaksia vaan näköä

Sarjakuvien Kippari-Kalle sai voimansa pinaatista. Pinaatti sisältää runsaasti rautaa, mutta ei kuitenkaan anna syöjälleen lihaksia. Sen sijaan pinaatin antioksidantit estävät verisuonien kalkkeutumista ja silmänpohjan rappeutumista.

terveys
Comstock.

Vuonna 1929 luotu merimiesasuinen Kippari-Kalle nautti aina tiukan paikan tullen pinaattia, joka antoi hänelle tarvittavaa lisävoimaa. Pinaatin voimia antava vaikutus on kuitenkin fiktiota.

- Kippari-Kallessa taidettiin viitata pinaatin rautapitoisuuteen, muistelee lääkäri ja kirjailija Antti Heikkilä.

Rautaa pinaatissa toki onkin, mutta se ei anna ihmeellisiä voimia. Aikamoisia terveyshyötyjä pinaatista kuitenkin siitä huolimatta saa.

Näkö kuntoon pinaatilla

Pinaatti on tärkeä A-ryhmän vitamiinien lähde. Nämä ainesosat vahvistavat verisuonia ja ehkäisevät silmänpohjan rappeutumista. Heikkilä kehottaa syömään pinaattia, jos haluaa pitää näkönsä kunnossa.

Pinaatissa on myös K-vitamiinia, joka osaltaan estää verisuonia kalkkeutumasta.

Kasviksilla eivät lihakset kasva

Viime aikoina Eurooppaa ovat kuohuttaneet EHEC-bakteerin aiheuttamat sairastumiset, jotka on liitetty milloin kurkkuihin, milloin salaatteihin.

Heikkilän mukaan pinaatinkin ainoa "haitta" liittyy sen mahdolliseen epähygienisyyteen. Heikkilä syö pinaattinsa vähintään kuumalla pannulla pyöräytettynä, jotta mahdolliset bakteerit kuolevat.

Kippari-Kallen voimat olivat siis peräisin jostain muualta kuin pinaatista. Lääkäri Antti Heikkilän mukaan kasvisravinnolla ei ole edes mahdollista tulla lihaskimpuksi:

- Ihmisen keho vaatii eläinpohjaisia proteiineja, jotta lihakset pysyvät kunnossa.

Kasvisten - vaikkapa pinaatin - syöminen osana terveellistä ruokavaliota on tietysti joka tapauksessa tuiki tärkeää, vaikka lihasmassaa se ei lisäisikään.

Lähteet: YLE Lahti