Jorma Haapasesta Kotkan palvelujohtaja

Kotkan kaupungin uudeksi palvelujohtajaksi on valittu Jorma Haapanen. Haapanen voitti kaupunginvaltuuston äänestyksen ylivoimaisesti maanantaina.

Kotkan palvelujohtaja Jorma Haapanen Kuva: Kotkan kaupunki / viestintä

Virkaan haki kaikkiaan 14 henkilöä, joista kolme kutsuttiin haastatteluun. Palvelujohtajan virka tuli uudelleen viime talvena, kun tehtävään valittu Jani Salenius perui hakemuksensa perhesyihin vedoten.

Kirkkonummella, Kantvikissa asuva Haapanen työskentelee tällä hetkellä terveyspalveluyritys Mehiläisen kuntapalvelujen yksikönjohtajana. Koulutukseltaan hän on maatalous- ja metsätieteiden maisteri ja agronomi.

- Tämä tehtävä vaikutti hyvin kiinnostavalta. Juuri sellaiselta mihin taustani ja osaamiseni sopii parhaiten, Haapanen sanoo.

Kymenlaakson ympäristö on tullut Haapaselle tutuksi jo ennen Kotkan pestiä.

- Appivanhempani asuvat Kouvolassa. Meillä on tuttavapiiriä Kotkassa ja käymme siellä aina silloin tällöin. Kotka ei ole suinkaan vieras kaupunkina.

Haapasen mukaan Kotkan palveluita on kehitettävä siten, että kaupungin talous vahvistuu.

- Talouden pitää aina olla siinä tilanteessa, että kunnalla on velkaantumisvaraa yllättävien tilanteiden varalle. Nythän Kotkan velkataso on aika korkea.

Haapanen puhuu rakenteellisista uudistuksista, toimintatapojen kehittämisestä ja yksinkertaistamisesta. Hänen mukaansa myös henkilöstö on saatava mukaan uudistustyöhön.

- Olen ollut vastaavantyyppisten haasteiden parissa aikaisemmin. On ollut pakko kehittää uudenlaisia toimintamalleja, että rahat riittävät ja tulos on sitä mitä pitää olla.

Haapanen aloittaa palvelujohtajana syksyllä. Kotkan nykyinen palvelujohtaja Tauno Telaranta jatkaa tehtävässä siihen asti.