1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vammaisten avustajat

Liikennepuistossakin on kaahailu kielletty

Viime kesänä Viitaniemen liikennepuisto Jyväskylässä houkutteli 15 000 kävijää, eikä ajokalusto pölyttyne tänä kesänäkään. Ohjattua toimintaa on puistossa tarjolla koulujen alkuun saakka. Ohjaajina toimivat koulunkäyntiavustajat, jotka muutoin olisivat kesäajan ilman työtä.

vammaisten avustajat
Liikennepuistossa ajetaan polkuautolla.
YLE Keski-Suomi

Viitaniemen liikennepuistossa voi nauttia aidosta ajofiiliksestä. Puistosta löytyy kaikki tarpeellinen minikoossa: liikennemerkit, kaistamerkinnät, suojatiemaalaukset ja oikeat liikennevalotkin. Ajoneuvojakin on tarjolla, joskin puiston polkuautojen lisäksi liikenteessä voi hurruutella myös omalla pyörällä.

Puisto työllistää koulunkäyntiavustajia

Puiston ohjaajina toimii Liikenneturvan tehtäviinsä perehdyttämiä Jyväskylän kaupungin koulunkäyntiavustajia.

Jyväskylän opetuspalvelujen suunnittela Eija Rajalainen kertoo, että järjestely palvelee kaikkia osapuolia: koulunkäyntiavustajat saavat töitä koulujen loma-ajaksi ja puiston asiakkaat osaavaa ohjausta opetuksen ja kasvatuksen ammattilaisilta.

-Ollaan saatu kehuja siitä, että on tämä puisto on ammattimaisessa ohjauksessa, Rajalainen iloitsee.

Sakkoja ei anneta

Liikennepuiston ohjaajien tehtävänä on muun muassa jakaa autot sekä ajovuorot ja kertoa liikennesäännöistä.

-Liikennevalot sujuvat lapsilta hyvin, stop-merkki on paha paikka ja varsinkin tasa-arvoiset risteykset. Joskus pitää kävellä mukana ja näyttää mihin ajetaan, sanoo kolmatta vuotta ohjaajana toimiva Tommi Pasanen.

Sakkoja ei kuitenkaan pienille ajajille anneta?

-Ei ole tähän saakka annettu, nauraa Anneli Huovinen, joka hänkin on ohjaajana jo kolmatta kesää.

Asiakkaita riittää ruuhkaksi asti

Liikennepuisto soveltuu kaikkein parhaiten liikennekäyttäytymistä parhaillaan opetteleville lapsille eli noin 6–12-vuotiaille, mutta myös taaperot ovat tervetulleita vanhempiensa tai hoitajansa valvonnassa.

Toisinaan asiakkaita riittää ruuhkaksi asti, ja silloin omaa ajovuoroa voi puistossa joutua hetken odottamaan. Aika monelle autoja kuitenkin riittää, sillä autoja on useaa eri kokoa, yhteensä viitisenkymmentä kappaletta. Myös liikuntaesteisille lapsille on saatu ajopeli, jonka kyydissä voi kaverin kanssa kokea ajelun hurmaa.

-Parhaimmillaan kaikki sujuu kuin rasvattu, mutta sitten taas, kun on enempi ruuhkaa ja enemmän tällaisia hurvailijoita eli tällaisia jotka ajaa vähän liian lujaa, niin sitten siinä täytyy olla ottamassa varikolle autoja, mutta eihän tämä ikinä niin paha ole, että tästä ei tykkäis, Pasanen naurahtaa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi