Helsingin apulaiskaupunginjohtajan valinta kuumentaa tunteita

Kokoomus on asettanut Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavan Paula Kokkosen seuraajaehdokkaaksi valtuutettu, lääkäri Laura Rädyn. Muita puolueita kummeksuttaa se, että ehdokkaita on vain yksi.

kaupunginjohtajat
Helsingin kaupungin johtopaikat
Helsingin kaupungin johtopaikat.YLE / Petteri Juuti

Apulaiskaupunginjohtajan paikka on sovittu kuuluvan kokoomukselle, mutta vihreät päättää huomenna, asettaako puolue sopimuksesta huolimatta oman ehdokkaansa.

- Me olemme puolueiden kanssa aikoinaan neuvotelleet sen selväksi, että kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien nimitykset ovat poliittisia. Kokoomus lähti hakemaan ehdokasta aivan samalla tavalla kuin muutkin puolueet ovat aiemmin etsineet apulaiskaupunginjohtajia, toteaa kolmannen kauden kokoomusvaltuutettu Tatu Rauhamäki.

Kaupunginhallituksen jäsenen, vihreiden Ville Ylikahrin mielestä papereihin ei ole kirjattu sitä, etteivätkö muutkin puolueet voisi nimittää ehdokkaitaan.

- Kyllä meillä oli vastaehdokas silloinkin, kun demareiden kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä valittiin virkaansa. Ehdokkaamme oli Osmo Soininvaara. Meillä on oikeus esittää vastaehdokasta.

Kiista kääntymässä ikä- ja sukupuolikysymykseksi

Räty on 33-vuotias lääkäri, kahden lapsen äiti ja kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja. Vihreiden on spekuloitu esittävän virkaan Rätyä kymmenisen vuotta vanhempaa kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa, lääkäri Minerva Krohnia.

- Me odotamme hakijalta sekä poliittista että johtajakokemusta ja tietysti asiaosaamista, toteaa Ylikahri.

Rauhamäki ihmettelee vihreiden "venkoilua". Hän muistuttaa Ylikahrille, ettei Pekka Sauri apulaiskaupunginjohtajan työt aloittaessaan ollut yhtään Rätyä kokeneempi johtajana.

- Olen usein kuullut vihreiden suusta sen, että akateemisesti koulutettuja nuoria naisia pitäisi viedä virkoihin. No, nyt olemme viemässä ja se ei kelpaakaan.

Rauhamäki uskoo, että jupakan taustalla on vihreiden harmitus siitä, että he ovat apulaiskaupunginjohtajien määrässä aliedustettuina. Vaikka vihreät ovat valtuuston toiseksi suurin ryhmä, on heillä vain yksi apulaiskaupunginjohtaja.

- Minä taas näen, että kun asetamme vastaehdokkaan, herätämme julkista keskustelua sosiaali- ja terveystoimen ongelmista, esimerkiksi siitä, mitä pitäisi tehdä alueelliselle epätasa-arvolle kaupungissa, kuittaa Ylikahri.

Lähteet: YLE Helsinki