Sikainfluenssarokotteet joutavat nyt roskiin

Käyttämättä jääneitä sikainfluenssarokotteita aletaan hävittää. Noin puolitoista miljoonaa rokotetta on käyttämättöminä vanhenemassa käsiin. Sama tilanne on myös muissa Pohjoismaissa. Joillekin rokotteen ainesosille toivotaan vielä jatkokäyttöä.

Kotimaa
Pandemrix-rokotepullo.
Tuuli Liekari / Yle

Toissa talvena sikainfluenssarokotetta jonottavat saivat aikaan jopa käsirysyjä. Siitä on otettu pitkä askel tähän päivään. Nyt noin 1,5 miljoonaa rokotetta makaa vanhentumassa Suomen kahdessa lääketukussa, Espoon Oriolassa ja Vantaan Tamrossa. Ne toimitetaan Ekokemille hävitettäviksi.

Rokotteita tilattiin koko kansalle, mutta nyt rokotteet ovat jäämässä käsiin, koska sikainfluenssaepidemia oli odotettua lievempi, ja kolmasosa jätti rokotteen ottamatta. Rokote laitettiin myös käyttökieltoon narkolepsiayhteyden takia.

- Niillä on ostettu turvallisuutta silloin, kun ne on aikanaan hankittu. Ei rahat mene kankkulan kaivoon. Se on samalla tavalla kuin vakuutusrahat; meneekö ne kankkulan kaivoon? Eihän ne mene, vakuuttaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lääketukkukaupan johtaja Pertti Sormunen.

Jatkokäyttöä pohditaan vielä

Apteekeissa ja sairaaloiden varastoissa olevat rokotteet ovat jo saaneet hävityskäskyn, mutta varastoissa olevien rokotteiden joillekin ainesosille toivotaan vielä jatkokäyttöä, onhan niissä noin 10 miljoonaa euroa.

- Tottakai se on iso summa, mutta tällä hetkellä käydään keskustelua, jos joitain osia voitaisiin käyttää uudelleen. Pohjoismaissa on sama tilanne, jokaisessa Pohjoismaassa on rokotteita. Ne eivät ole vielä vanhaksi menneet, ja jos joitain osia voitaisiin käyttää uudelleen, se olisi vain hyvä asia, kaavailee peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

Ei korvauksia käyttämättömistä rokotteista

Yleensä rokotteita ei hävitetä, vaan ne käytetään loppuun. THL ei aio kuitenkaan hakea korvauksia rokotteet toimittaneelta lääkeyhtiöltä, vaikka rokotteita jäi käyttämättä niistä aiheutuneiden sivuvaikutusten takia.

- Ei ole mitään hanketta siihen suuntaan, että THL hakisi mitään korvausta. Ei THL ole kokenut mitään sellaista vahinkoa, että siihen olisi mitään perusteita, Sormunen sanoo.

EU:n rokotepankki suunnitelmissa

Ruotsissa ja Norjassa vanhenevia Pandemrix-rokotteita joudutaan hävittämään vielä enemmän kuin Suomessa. EU:ssa onkin keskusteltu yhteisen lääkevaraston perustamisesta, jotta rokotteiden hankinnassa vältyttäisiin maiden väliseltä kilpailulta. Tällöin joka maalla ei olisi myöskään samaa ongelmaa käsiin vanhenevien rokotteiden kanssa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jenni Frilander, Leena Räihälä