Renny Harlinin ohjaus kuumentaa tunteita Georgiassa

Georgian ja Venäjän vuoden 2008 sodasta on valmistunut elokuva osin suomalaisvoimin. Renny Harlinin ohjaama Hollywood-elokuva 5 Days of August sai ensi-iltansa Georgian pääkaupungissa Tbilisissä. Elokuva on jo herättänyt monenlaisia mielipiteitä.

Ulkomaat
Ohjaaja Renny Harlin tervehtii 5 Days of August -elokuvansa ensi-iltateatterin ulkopuolelle kerääntyneitä ihmisiä.
Georgian ja Venäjän kolmen vuoden takaisesta sodasta on valmistunut elokuva osin suomalaisvoimin. Renny Harlinin ohjaama Hollywood-elokuva "5 Days of August" sai ensi-iltansa Georgian pääkaupungissa Tbilisissä. Elokuvaa on jo ehditty arvostella.

Meno oli kuin Oscar-gaalassa, kun Georgian pääkaupunki Tbilisi valmistautui maan ensimmäistä Hollywood-ensi-iltaa varten.

Elokuvan ohjannut suomalainen Renny Harlin asteli punaisella matolla konkarin elkein, vierellään tähtivieraaksi saapunut näyttelijätär Sharon Stone.

- Halusimme kertoa tarinan. Kun katsotte tätä, kuvitelkaa mitä ihmiset ajattelevat, Yhdysvalloissa ja muualla. Toivottavasti nautitte, Harlin toivotti ensi-iltavieraat tervetulleeksi.

Harlinin uusin filmi tuskin parantaa Georgian ja Venäjän välejä

Venäjän ja Georgian sota elokuussa 2008 on edelleen arka aihe.

Georgian oppositio on lytännyt koko elokuvan - se pitää sitä presidentti Mihail Saakashvilin propagandana. Elokuvassa presidentin roolissa nähdään muun muassa Ocean's Eleven-elokuvasta tuttu Andy Garcia.

Kriitikot pitävät 5 days of August -elokuvaa Georgian, tai ainakin presidentti Saakashvilin vastauksena Venäjän tekemälle elokuvalle, joka käsittelee samaista sotaa. Saakashvilin kerrotaan jopa lainanneen toimistoaan kuvauksia varten.

Elokuva ei taida olla omiaan parantamaan Georgian ja Venäjän tulehtuneita välejä. Mailla on erilaiset näkemykset kolmen vuoden takaisesta sodasta - sekä todellisuudessa että valkokankaalla.

Lähteet: YLE Uutiset / Kristian Svensson