Ylen arkistojen aarteet kiinnostavat levy-yhtiöitä

Ylen kuvaamat artistitaltioinnit ovat nousseet uuteen suosioon dvd-kokoelmapakettien tultua muotiin. Ylen arkistojen aarteita käytetäänkin nykyään yhä enemmän myös kaupallisessa levityksessä

Irwin Goodmanin kokoelmalevy YLE:n arkistossa. Kuva: YLE

Yleisradion arkistosta löytyy hyllymetreittäin kuvaa ja ääntä, yli sadan vuoden ajalta. Ylen tuottamat tv- ja radioarkistokokoelmat karttuvat kymmenillä tunneilla joka päivä.

-Ylellehän ne ovat omaisuutta ja juuri sitä tärkeintä tuotetta mitä me teemme. Ja vielä tärkeämpiä kuin Ylelle, ne ovat Suomen kulttuuriperinnölle, kertoo Ylen arkistojen päällikkö Katri Vänttinen.

Arkistoaarteiden avautuminen ulkopuoliseen käyttöön on tuonut mukanaan yhteistyömahdollisuuksia muun muassa levy-yhtiöiden kanssa. Digitaalinen tekniikka on edelleen helpottanut niiden käyttöä.

-Nyt on muotia isot boxit, joissa käydään merkittävien artistien koko ura läpi. Niitä on sitten maustettu Ylen äänitteillä. Vaikka lähdimme liikkeelle ihan kulttuurilähtökohdasta, niin kyllä ne ovat olleet kaupallisesti ihan itse itsensä kantavia tuotteita, sanoo Warner Music Finlandin toimitusjohtaja Timo Lindström.

Arkistomyynnissä on edelleen myös omat haasteensa.

- Ylen resurssit riittävät kuvaamaan vain joitain konsertteja vuosittain. Ja myös musiikin tekijänoikeudet rajaavat hiukan sitä, että mitä on mahdollista julkaista tallenteina, toteaa Katri Vänttinen.

Suuret kokoelmajulkaisut keskittyvät yleensä edesmenneisiin tähtiin tai artisteihin jotka eivät enää levytä tai keikkaile yhtä aktiivisesti kuin ennen

- Kyllähän ne hyvin tehtyinä pönkittävät artistin statusta. Yhä on mahtavia artisteja boxittamatta kuten Katri Helena, Paula Koivuniemi tai Danny. Mutta kaikki aikanaan, sanoo Timo Lindström Warnerilta.