1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vihannekset

EHEC-kohu lisännee kotimaisten vihannesten käyttöä

EHEC-bakteerin aiheuttaman kohun uskotaan vaikuttavan myös suomalaisten vihanneskulutukseen. Tuottajat ja asiantuntijat vakuuttavat, että myös ulkomaisia vihanneksia voi syödä entiseen tapaan. Suurin riskitekijä löytyy kuitenkin edelleen tuotteen loppukäyttäjästä, eli kuluttajasta.

Vihannekset
Jos Salicon toimitusjohtajaa on uskominen, näitäkään vihanneksia ei osteta lähitulevaisuudessa enää irtotavarana, vaan valmiiksi jalostettuna sekoituksena.YLE/ Lasse Laitinen

Juvalainen vihannesviljelijä Jyrki Karhinen toi tiistaina lastin kiinankaalia paikalliseen vihannespakkaamoon. Häntä vihanneksiin liitetty bakteerikauhistelu korpeaa.

- Pahaltahan se tuntuu, että yleensä tälläiset kohut luovat epätietoisuutta ihmisien keskuudessa.

Vaikka EHEC-bakteerin alkuperä on edelleen epäselvä, kuluttajat ympäri Euroopan säikkyvät nyt vihannesten syöntiä. Täysin syyttä, sanoo vihannesten tuotantoketjuun perehtynyt asiantuntija Anne Piirainen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista.

- Minä vertaisin tätä siihen että tässä on kuin olisi ammuttu haulikolla silmät sidottuina. Nämä kolme vihannesta eli tomaatti, salaatti ja kurkku, on asetettu pannaan ilman todellisia perusteita. Aivan aiheetta.

Viranomaisten mukaan kaikkia EU-alueelta tulevia vihanneksia voi syödä täysin huoletta, kunhan ne muistaa pestä. Kaikesta huolimatta bakteerikohun voi ennustaa kasvattavan suomalaisten vihannesten menekkiä .

- Uskoisin näin, että moni ostaa nyt suomalaista kuin ulkomaista. Mikä on meidän kannalta aivan hyvä, sanoo Ari Parkkinen juvalaisesta Mestarivihannekset Oy:stä.

- Toivotaan, ettei se ainakaan vähennä sitä. Tietenkin pyritään puhtauteen, mutta eihän sitä voi koskaan vannoa, sanoo puolestaan vihannesviljelijä Jyrki Karhinen.

Näistä lukuisista mahdollisuuksista huolimatta, se suurin riskitekijä löytyy tuotteen loppukäyttäjästä.

- Koko ketju on valvottu sieltä tuottajalta aina sinne kauppaan saakka. Sen jälkeen, kun tuote kaupasta lähtee, niin ei mitään valvontaa ole sen jälkeen, muistuttaa Anne Piirainen.

Lähteet: YLE Etelä-Savo