Helsinki perää lainmuutosta harmaan talouden kitkemiseksi

Helsinki perää lainsäätäjiltä keinoja puuttua jämerämmin harmaaseen talouteen. Verottaja ei kuitenkaan saa kertoa Helsingille yritysten nimiä, ainoastaan niiden määrän. Rahoitusjohtaja Tapio Korhosen mielestä yrityksiä suojelevan lain takia kaupunki on hampaaton puuttumaan harmaaseen talouteen.

Kuva: YLE

Helsinki on jo pitkään tehnyt yhteistyötä verottajan kanssa, jotta veroja ja työnantajamaksuja laiminlyövät yritykset saataisiin kuriin. Kaupunki toimittaa verottajalle euromäärästä riippumatta tiedot yrityksistä, joilta se ostaa tavaroita tai palveluja. Näistä yrityksistä noin joka kymmenes jää verottajan seulaan.

Paljon pidemmälle kaupunki ei sitten asiassa pääsekään. Laki suojelee yrityksiä ikävältä julkisuudelta, eikä verottaja voi kuin puolivuosittain toimittaa Helsingille tilastotiedon siitä, moniko urakoitsija on tehnyt laiminlyöntejä tai viivytellyt velvoitteidensa hoitamisessa.

Rahoitusjohtaja Tapio Korhosen mukaan laki on muutettava, muuten tehokkaita keinoja harmaan talouden juurimiseen ei ole. Korhonen haluaa velvoitteensa laistavien yritysten nimet esiin.

- Hyvin helposti tämä johtaa siihen, että rehelliset yrittäjät eivät pärjää esimerkiksi kilpailutuksissa, kun ne, jotka käyttävät tämäntyyppisiä keinoja menevät ohi. Koko yhteiskunnassa harmaan talouden torjunta on selkeä tavoite ja silloin lainsäätäjänkin on kannettava siitä vastuunsa.

Tarkastuslautakunnan arvion mukaan yritysten harjoittama veronkierto maksaa Helsingille vuosittain 70 miljoonaa euroa, eli puolesta yhteen prosenttia Helsingin kaikista verotuloista. Harmaa talous rehottaa erityisesti rakennus-, ravintola- ja kuljetusaloilla.

Kaupunginvaltuusto käsittelee kokouksessaan tänään keskiviikkona kokonaisselvitystä harmaan talouden torjunnasta Helsingin kaupunkikonsernissa.