Helteestä selviää alushameella ja kylmälaukulla

Helle asettaa omat vaatimuksensa pukeutumiselle ja ruokailulle. Aamu-tv:n asiantuntijavieraat kertovat, kuinka varautua kuumaan säähän.

Ylen aamu

Mitä helteisempi sää, sitä vähemmän vaatteita päällä. Järkevämpää olisi kuitenkin toimia päinvastoin: kesällä ihoa kannattaa ennemmin suojata kuin paljastaa.

- Olennaista on valita oikeat materiaalit. Luonnoinkuidut kuten pellava ja puuvilla ovat laskeutuvia ja hengittäviä materiaaleja kuumuuteen, sanoo vaatetusalan opettaja Outi Kankaanpää Helsingin palvelualojen oppilaitoksesta.

Kesämekon alla Kankaanpää vinkkaa käyttämään alushametta. Läpikuultavasta vaatteesta tulee näin peittävämpi eikä se kastu hiestä.

Vaikka mökillä ja puutarhassa voi Kankaanpään mielestä kesällä pukeutua miten lystää, on ihmisten ilmoille lähdettäessä syytä miettiä, mitä päälleen pistää.

- Kauppamatkan voi maaseudulla pyöräillä bikinit päällä, mutta ennen sisään astumista kannattaa vetää jotain ylle.

Vielä enemmän huomiota kesävaatteiden valitsemiseen täytyy uhrata silloin, kun hellepäivä on työpäivä. Usein toimiston illmastointi asettaa omat rajoitteensa pukeutumiselle, mutta jos sitä ei ole, asun sopivuuden kertoo peili.

- Kumarru ja pyllistä peiliä kohti ennen töihin lähtöä. Näin selviää, paljastaako asu liikaa, Kankaanpää neuvoo.

Lapsi kestää hellettä paremmin lippis päässään. Aikuiselle sopivat niinestä tehdyt hatut, miehille esimerkiksi panamahattu. Päähineen ohella kaikenikäisten kesäasusteista tärkein ovat kunnolliset aurinkolasit.

Juominen ruokailua tärkeämpää

Normaalissa tahdissa ja kunnollisia aterioita ruokailevan ei tarvitse helteellä huolehtia suolan saamisestaan.

- Kaikkea saa syödä, lupaa Marttaliiton ravitsemusasioiden asiantuntija ja kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä.

Sen sijaan riittävään nesteytykseen kannattaa kiinnittää huomiota. Aikuinen tarvitsee vuorokaudessa 1,5 litraa nestettä, mutta helteellä määrä voi olosuhteista riippuen tuplaantua tai jopa kolminkertaistua.

Kesän kauppareissuja varten autoon varataan kylmäpussi, jonne jäätelön ja pakasteet voi säilöä matkan ajaksi. Pidempiä retkiä varten tarvitaan tehokas kylmälaukku. Hyvässä kylmälaukussa ruoka kestää jopa 12 tuntia syöntikelpoisena.

- Mitä täydempi laukku, sitä paremmin se pysyy kylmänä, Härmälä sanoo.

Laukku pakataan niin, että lämmölle herkimmät tuotteet jäävät alimmaisiksi. Kylmäkallejen puuttuessa ruoan jäähdyttämisessä voi käyttää myös pakasteita tai maitotölkkejä, joiden sisään on jäädytetty vettä.

Härmälän mukaan elintarvikkeista herkin helteelle on kala.

- Ellei ole aivan pakko, savustettua kalaa, mätiä ja muita kylmäsäilytystä vaativia tuotteita ei kannata lähteä kuljettamaan lainkaan.

Lähteet: YLE Uutiset