Torinon käärinliinan tekijäksi väitetään Giottoa

Italialainen taidemaalari ja entisöijä Luciano Buso väittää kirjassaan ristiriitaisia tunteita herättävän käärinliinan tekijäksi firenzeläistä, 1300-luvun alkupuolella taiteellista kukoistustaan elänyttä taidemaalaria Giottoa.

kulttuuri
Kardinaali Severino Poletto paljastaa käärinliinat näytteille Torinon tuomiokirkossa.
Kardinaali Severino Poletto paljastaa käärinliinat näytteille Torinon tuomiokirkossa.TONINO DI MARCO / EPA

Jeesuksen on kerrottu käärityn Torinon käärinliinaan kuolemansa jälkeen. Torinon katedraalissa nykyisin tarkoin suojattuna säilytettävään liinaan on värjäytynyt miehen ruumis. Veritahrat liinassa kertovat käsien ja jalkojen naulanrei'istä ja kyljen haavasta, mikä on ollut useille uskoville todiste siitä, että käärinliina oli todella Jeesuksen.

Ensimmäiset tiedot neljän metrin mittaisesta ja metrin leveästä käärinliinasta ovat Ranskasta vuoden 1360 paikkeilla. Torinoon sen osti Italian kuningasperhe 1570-luvulla. Liina on kärsinyt monta vahinkoa muun muassa tulipaloissa. Yleisölle liinaa esitellään erittäin harvoin. Viime vuonna liina tuotiin pitkästä aikaa yleisön nähtäville ja lähes kaksi miljoonaa ihmistä kävi katsomassa sitä.

Useat tutkijat ovat kuitenkin todistaneet muun muassa radiohiiliajoituksen avulla, että liina on peräisin keskiajalta. Iso-Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa on kaikissa saatu yhteneväiset tulokset väärennyksestä, mutta siitä huolimatta ajoituksen luotettavuus on aika ajoin kyseenalaistettu.

Britanniassa ilmestyvän The Independent -sanomalehden mukaan italialainen Luciano Buso väittää nyt uudessa kirjassaan, että käärinliinaan on kätketty numero 15 useampaan kertaan. Buson mukaan tämä kertoo siitä, että Giotto teki käärinliinan vuonna 1315. Buson mukaan aiemmin tehdyt hiiliajoitukset vahvistavat sen, että Giotto olisi voinut tehdä käärinliinan. Giotto, yksi kuvataiteen suurista mestareista, syntyi 1260 ja kuoli 1337.

Buso ei usko että Gioton tarkoituksena olisi ollut huijata ketään käärinliinallaan. Tämän takia hän signeerasi liinaan Giotto 15, todistaakseen että kyseessä oli hänen työnsä vuodelta 1315.

Kriittisesti Buson väitteisiin suhtautuvat ovat jo kyselleet miksei Giotto ole tiettävästi koskaan väittänyt työtä omakseen.

Firenzeläissyntyisen Giotto di Bondonen vaikutus länsimaiseen taiteeseen on ollut valtava. Hän halusi korostaa uskonnollisissa teoksissaan pyhyyttä ja sen kokemista ja kehitti aikanaan erikoista kaksiulotteista maalaustekniikkaa. Hänen mestarinäytteenään pidetään Italian Padovan kaupungissa sijaitsevan Scrovegnin kappelin freskoja.

Lähteet: YLE Uutiset