Ylipainokin voi aiheuttaa maksakirroosin

Tähän asti maksakirroosin syynä on pidetty lähinä runsasta alkoholin käyttöä. Uusi ruotsalaistutkimus kuitenkin tuo esiin myös liikalihavuuden maksakirroosin riskitekijänä. Asiasta kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

terveys
Nainen mittaa vyötärönsä ympärysmittaa.
YLE

Lähes 900 miestä koskeva tutkimus koski alunperin muun muassa miesten sydäninfarkteja ja tupakointitapoja. Kuolinsyyrekisterien ja sairauskertomusten tiedoista löytyi usein merkintä maksakirroosista ja ylipainosta, joka johti aineiston tarkempaan läpikäyntiin.

-Tiedämme ennestään, että alkoholi ja virus voi aiheuttaa maksakirroosia, ja nyt on varmistunut yksi riskitekijä lisää, sanoo lääkäri Jerzy Kaczynski Salhlgrenin sairaalasta Göteborgista. Hän toimii myös dosenttina Sahlgren-akatemiassa, missä tutkimus tehtiin.

Kasvava ongelma

Ylipainon tiedetään aiheuttavan monenlaisia terveyshaittoja, ja muun muassa diabeteksen puhkeamisen on todettu liittyvän ylipainoon.

-Kun moni kärsii nykyisin ylipainosta, näyttäisi nyt siltä, että myös maksakirroosiin sairastuisi tulevaisuudessa yhä useampi, sanoo dosentti Kaczynski.

Lähteet: YLE Uutiset