1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Paimenen päälle ajanut tuomittiin kuolemaan Kiinassa

Kiinan Sisä-Mongoliassa paimenen yliajosta syytetty mies on tuomittu kuolemaan. Paimenen kuolema sai alueen mongolit suurimpiin mielenosoituksiinsa pariinkymmeneen vuoteen.

Ulkomaat

Kiinalaisen rekkakuskin oikeudenkäynti kesti kuusi tuntia. Kuolemantuomio luettiin tänään keskiviikkona. Kuljettajan lisäksi autossa oli hänen apulaisensa. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen.

Oikeudenkäyntien nopeuden ja tuomioiden ankaruuden on arvioitu olevan merkki siitä, että kiinalaisviranomaiset haluavat näyttää ottavansa vakavasti mongolien vaatimukset, eivätkä he halua lisää levottomuuksia. Mongolien mielenosoitukset ovat erittäin harvinaisia, toisin kuin tiibetiläisten tai uiguurien.

Paimentolaisuus ja kaivokset vastakkain

Paimen kuoli lähes kuukausi sitten. Hän tukki tien tovereidensa kanssa vastustaakseen melua ja saasteita, joita hiilirekat tuovat heidän kyläänsä.

Alueen mongoleilla, jotka elävät perinteisessä paimenkulttuurissa, on kiistoja kiinalaisten kanssa, sillä Kiina on laajentanut kaivosteollisuutta alueella.

Etnisiä mongoleita on Kiinan Sisä-Mongolian 24 miljoonasta asukkaasta viidennes.

Kiina teloittaa eniten ihmisiä maailmassa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kuolemantuomioita pannaan täytäntöön Kiinassa enemmän kuin muualla maailmassa yhteensä. Virallinen lukumäärä on kuitenkin valtionsalaisuus.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi