Halonen kiirehtii hallitusneuvotteluja

Tasavallan presidentti Tarja Halonen katsoo, että hallitusneuvottelujen pitkittymisestä on jo kansainvälistä haittaa. Tähän saakka Halonen on varonut sekaantumasta liikaa hallitusneuvotteluihin.

Vaalit 2011
Tasavallan presidentti Tarja Halonen.
Presidentti Tarja Halonen kiirehtii hallituksen muodostamista. Halosen mukaan pitkittyessään hallitukseton tila haittaa Suomen kansainvälistä toimintaa. Halonen vakuutti Suomen yhteistyötä EU-johdolle Brysselin vierailullaan.

Halonen osallistui laajaan, kestävän kehityksen seminaariin Brysselissä ja tapasi muun muassa EU:n komission puheenjohtajan José Manuel Barroson.

Halonen totesi Yle Uutisille Brysselissä, että seitsemän viikkoa jatkuneilla hallitusneuvotteluilla alkaa olla jo kansainvälistä haittaa siksi, että erilaisia neuvotteluja ja kokouksia on sovittu. Niitä on jouduttu lykkäämään ja niitä joudutaan perumaan, jos neuvottelut pitkittyvät.

Halosen mukaan Suomen hallitusneuvottelut ja tuleva hallituksen kokoonpano kiinnostavat EU:ta, koska sillä on kesäkuussa edessään isoja päätöksiä muun muassa kriisimaiden rahoituksesta.

Tähän saakka Halonen on ollut haluton puuttumaan liikaa hallitusneuvotteluihin.

Halosen mukaan eduskunta on nimenomaan halunnut, että hallituksen muodostaminen tapahtuu eduskuntakeskeisesti. Halonen sanoi, ettei kaikkea tarvitse sanoa perustuslaissa tai laeissa, vaan järkeviä rajauksia ja päätöksiä voi tehdä myös itse.

- Esimerkiksi se, että ministeri Katainen otti itse sen aikataulutakarajan itselleen, että se on perjantaihin mennessä. Se oli minusta hyvä asia, hän sanoi.

Halonen on pitänyt yhteyttä eduskunnan puhemieheen Ben Zyskowicziin (kok.), ja perjantaina presidentti tapaa myös hallitustunnustelija Jyrki Kataisen (kok.).

-Tämä ei ole kansainvälisesti poikkeuksellista. Se on uutta, kun se koskee Suomea. Mutta minun mielestäni nyt kannattaa nähdä se, että aika ei enää puhu puolesta. Että nyt pitää tehdä, hän sanoi.

Komissio toivoo Suomen EU-linjan jatkuvan

Suomen uusi hallitus voi aiheuttaa myös Euroopan unionille päänvaivaa. Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ei voi ottaa Suomen sisäpolitiikkaan kantaa, mutta muistuttaa kuitenkin, että yhteistyö on kahdensuuntainen tie.

- On Euroopan etu, että Suomi on sitoutunut yhteiseen tulevaisuuteemme ja yhtälailla on Suomen etu olla EU:n ytimessä, jotta se voi puolustaa omia kansallisia etujaan, Barroso sanoi YLE Uutisille.

Lähteet: YLE Uutiset