1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kari Hotakainen

Juoksuhaudantie tekee kunniaa Hotakaiselle

Suurpitäjästä noin 3 500 asukkaan kunnaksi pirstaloitunut Rautalampi täyttää tänä vuonna 450 vuotta. Juhlavuotta vietetään näyttävästi tulevana viikonloppuna. Rautalammin "oma poika" Kari Hotakainen vihki tänään käyttöön Juoksuhaudantien osana merkkivuoden tapahtumia.

Kadun vihkimisen jälkeen Kari Hotakainen koekäveli Juoksuhaudantien. Kuva: YLE / Mika Moksu

Vaikka Hotakaisen romaanin Juoksuhaudantie alkuperäinen esikuva löytyy Helsingistä on Rautalammillakin nyt omansa. Rautalammilla varttunut menestyskirjailija vihki kadun käyttöön tänään epämuodollisin menoin runsaslukuisen yleisön edessä.

Itse kirjailija ei olisi moista ajatusta suustaan päästänyt, mutta hyväksyi kunnianosoituksen

- Tämä ei ollut minun idea. Kiitos vaan sille, joka on keksinyt. Mutta jos joku olisi ehdottanut Kari Hotakaisen katua, niin vastaus olisi ollut tylysti EI, vastaa kirjailija Kari Hotakainen.

Emäpitäjästä muruseksi

Kadun vihkiminen oli osa kunnan 450-vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Silloinen emäpitäjä käsitti Pohjois-Savon läntisten kuntien lisäksi lähes koko Keski-Suomen ja ulottui lännessä aina entisen Vaasan läänin puolelle saakka. Vuosisadat ovat murentaneet Rautalampea ja jäljellä on enää vain pieni osa alkuperäisestä.

- On huimaa ajatella, että miten Suomi on siihen aikaan jakautunut. Nyt tällainen pieni paikkakunta, joka varmaan kohta kuntaliitoksin liitetään johonkin suurempaan, niin on sisältänyt niin valtavasti, mietiskelee kirjailija Hotakainen

Paremmalla ajalla uudestaan

Varsinaisia juhlia mittavan historian kunniaksi vietetään Rautalammilla viikonloppuna. Niihin Hotakainen ei ehdi työkiireiltään osallistua, mutta lupaa palata myöhemmin kesällä paremmalla ajalla. Hotakainen ehti asua Rautalammilla 5-vuotiaasta aina 18-vuotiaaksi nuorukaiseksi saakka. Lapsuuden kotikunnalla on merkitystä vielä kymmenien vuosien jälkeenkin.

- Muistot Rautalammesta ovat täsmällisiä kuin valokuvissa. Muistot tulevat suoraan, kun katsoo mihin suuntaan tahansa. Ne ovat ikäänkuin sitä elävää todellisuutta minulle. Vanhemmat asuu täällä edelleen ja kyllä minä käyn tällä vähintän viisi-kuusi kertaa vuodessa.