Vaskitsa on yllättävän yleinen

Vaskitsalla menee yllättävän hyvin. Näin kertovat väliaikatiedot Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiirin vaskitsakartoituksesta. Erityisen paljon ilmoituksia tästä liskosta on tullut Laitilan seudulta ja Kemiön saarelta. Vaskitsailmoituksia voi lähettää luonnonsuojelupiirin nettisivuille koko kesän ajan.

luonto
Vaskitsa.
Vaskitsa.Rami Västinsalo

- Tähän mennessä on tullut jo 320 ilmoitusta. Tämä on yllättävän iso luku, iloitsee koordinaattori Janina Mäkinen.

Vaskitsa elää harvinaisena Etelä- ja Keski-Suomessa. Se on vähentynyt asutuksen ja tieverkoston leviämisen vuoksi. Eläimen piilottelevat elintavat ja hämäräaktiivisuus johtaa siihen, että se on vaikeasti havaittava.

- Nyt on ajateltu, että on hyvä saada kokonaiskuva vaskitsan yleisyydestä. On hyvä tietää mihin suuntaan kanta kehittyy, sanoo Mäkinen.

Harmiton lisko

Mäkinen muistuttaa, että jalattomasta ulkomuodostaan huolimatta vaskitsa on lisko eikä käärme. Käärmeestä sen erottaa mm. liikkuvien silmäluomien ja kömpelön liikkumisen johdosta.

- Vaskitsa on ihan positiivinen laji. Sitä ei koeta käärmeiden kaltaiseksi otukseksi, ja siitä tehdään ilmoituksia oikein mielellään.

Vaskitsa liikkuu monenlaisissa elinympäristöissä. Usein sen tapaa lehtipuuvaltaisista metsiköistä ja metsäaukioilta. Se liikkuu mieluusti kostealla säällä, koska silloin sen ravintoeläimet, kuten etanat ja madot ovat liikkeellä.

Havainnot nettiin

Vaskitsakartoitus on käynnissä koko kesän. Työ tehdään Varsinais-Suomen ELY-keskuksen toimeksiannosta. Vaskitsakartoituksen tiedoista tehdään syksyn aikana yhteenveto.

- Tällaiset kartoitukset ovat ihan välttämättömiä, jotta saamme tietoa eri eliölajien tilanteesta ja mahdollisesta suojelutarpeesta. Vaskitsatilanne näyttää olevan tähänastisen tiedon valossa yllättävän suopea Varsinais-Suomessa, iloitsee Mäkinen.

Lähteet: YLE Turku / Markku Salo